Efter Hamburgkravallerna: Europeiskt politiskt åsiktsregister kommer upprättas

Angela Merkel är Tysklands förbundskansler. Foto: EPP
  • Tisdag 11 jul 2017 2017-07-11
E-post 371

BERLIN Tyskland tar initiativ till att upprätta ett Europaöverskridande politiskt åsiktsregister över personer som anses vara vänsterextremister. Registret kommer i spåren av G20-kaoset i Hamburg i helgen. – De kriminella förstår bara ett språk, en stark stat, det är språket vi nu måste tala, säger kristdemokraten Horst Seehofer

Under helgen utspelade sig upplopp, våld och vandalism under G20-mötet i Hamburg. Nu vill tyska regeringen upprätta ett politiskt åsiktsregister över extremister som staten definierar som vänster om någon slags politisk mittpunkt. Det uppger Sveriges Radio.

Flertalet politiker försöker överträffa varandra med förslag om hur personer med vänsterextrema åsikter ska registreras och motarbetas.

– De kriminella förstår bara ett språk, en stark stat, det är språket vi nu måste tala, säger kristdemokraten Horst Seehofer, enligt SR. 

– Man måste se sanningen i vitögat, att många politiska krafter under flera årtionden inte tagit hotet från vänsterextrema grupper på allvar, säger ordföranden för förbundet för tyska kriminalpoliser Sebastian Fiedler i tyska radion Deutschlandfunk, enligt SR.

Enligt senaste rapporten från tyska säkerhetspolisen har antalet våldsbenägna vänsterextremister i Tyskland ökat från 7700 2015 till 8500 2016.

Det är inte enbart vänsterextremister i Tyskland som kommer att åsiktsregistreras. Över hela Europa kommer personer, som anses vara vänsterextrema, att kartläggas och registreras, enligt Tyska utrikesminister Heiko Mass, som kommer ta initiativ till att upprätta registret.

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkels närmaste namn, samordningsminister Peter Altmaier, måste Tyskland göra mer för att bekämpa extremism från alla håll, även högerextremism och islamism.

I Hamburg har man tillsatt en kommission som ska undersöka varför det gick som det gick samt se över möjligheterna att stänga ner det så kallade ”autonoma centret” Rote Flora.

Jaha... Var det värt det?
366 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag