Efter hotet om könsdiskriminering – nu kommenterar Filminstitutets vd till Nyheter Idag: ”Jämställdheten ska prägla filmens område”

Anna Serner. Foto: Per Myrehed
  • Måndag 14 maj 2018 2018-05-14
E-post 151

CANNES Beskedet om att marknadsstödet för manliga filmskapare kan dras in helt om det inte blir fler kvinnor bakom kamerorna har väckt uppmärksamhet. Nu svarar Filminstitutets vd Anna Serner på Nyheter Idags frågor. Hon berättar bland annat att hon stöder sig på riksdagsbeslut om jämnställdhet.

Läs även: Filminstitutets vd hotar med könsdiskriminering mot manliga regissörer – får stöd av lagen

Filminstitutets vd Anna Serner intervjuades av Sveriges Radios Kulturnytt i samband med ett Metoo-seminarium i franska Cannes. Då berättade hon att om inte andelen kvinnor ”bakom kameran” (manusförfattare och/eller regissörer) ökar så kommer Filminstitutet, som finansieras med skattepengar, att under år 2020 sluta betala ut marknadsstöd till filmprojekt där män har de rollerna.

– Om inte vi ser att den kommersiella delen av marknaden hjälper oss i att släppa fram lika många berättelser som är gjorda av kvinnor som av män, så kommer vi år 2020, att öronmärka hela marknadsstödet till bara kvinnliga filmskapare, säger hon i intervjun där hon också beskriver sitt besked som hot.

– Hot kan ge effekt, sade hon.

Nyheter Idag ställde ett antal frågor till Anna Serner via mejl.

Varför ska kommersiella aktörer ta hänsyn till vilket kön det är på en filmskapare?

”För att de får våra pengar och i våra mål från riksdagen står det att jämställdheten ska prägla filmens område”, skriver hon i sitt mejlsvar.

Du säger att de (kvinnorna) ska släppas fram. Vem är det som håller tillbaka kvinnliga filmskapare idag?

”Marknaden.”

Har ni tagit något formellt beslut på att införa denna typ av särbehandling av könen till 2020?

”Nej.”

Kan du garantera att de kommersiella aktörerna inte kommer drabbas ekonomiskt av att ge efter för dina hot?

”Det finns aldrig några garantier i filmens värld.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag