Filminstitutets vd hotar med könsdiskriminering mot manliga regissörer

Foto: Marie-ThereseKarlberg
  • Måndag 14 maj 2018 2018-05-14
E-post 80

Snart kan manliga filmregissörer känna sig blåsta på statligt filmstöd. Åtminstone om Filminstitutets vd Anna Serner får som hon vill.
– Om inte vi ser att den kommersiella delen av marknaden hjälper oss i att släppa fram lika många berättelser som är gjorda av kvinnor som av män, så kommer vi år 2020, att öronmärka hela marknadsstödet till bara kvinnliga filmskapare, säger hon till Sveriges Radio.

Det var på ett Metoo-seminarium i Cannes som Anna Serner gick ut med hotet mot landets manliga filmskapare om att införa könsdiskriminering i utbetalning av marknadsstöd.

Marknadsstödet är till för att stödja svenska kvalitetsfilmer med stark ”publikpotential”, enligt Filminstitutets hemsida.

Anna Serner tycker att det är för få kvinnliga filmskapare och tänker därför dra in marknadsstödet för män år 2020 och bara dela ut det till kvinnor om inte filmbolagen lyder och producerar fler filmer med kvinnor som manusförfattare och regissörer. Hon säger:

– Jag kräver att vi ser en förändring.

– Jag vill se att vi har åtminstone 30–40 procent kvinnor bakom filmkamerorna i ansökningarna (innan 2020).

I en tidigare version så uppgavs att Serner hade Diskrimineringslagen på sin sida. Den uppgiften var inte korrekt.

Läs även: Svenska Filminstitutet slopar krav på ”normkreativitet” efter kritik

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag