Efter Irma: Jose och Katia – ytterligare två orkaner på väg

Foto: Noaa
Foto: Noaa
  • Fredag 8 sep 2017 2017-09-08
E-post 2

KARIBIEN Ytterligare två orkaner hotar Karibien, Mexiko och södra USA. Ute på Atlanten väntar orkanen Jose och i södra Mexikanska golfen lurar orkanen Katia.

Noaa, en amerikansk myndighet vars närmaste svenska motsvarighet kan sägas vara SMHI, bevakar alla tre orkanerna och uppdaterar löpande sin hemsida med ny information om dem.

Huvudfokus är på orkanen Irma, som just nu drar fram över Karibien och på söndag väntas nå fram till Floridas sydkust.

Men ute på Atlanten växer sig samtidigt orkanen Jose allt starkare och orkanvarningar har utfärdats för öarna i östra Karibien. Därmed kan öar som redan drabbats hårt av Irma på nytt drabbas av en kraftig orkan, bara dagar efter att Irma dragit förbi.

Jose är just nu en kategori 4-orkan, den näst kraftfullaste kategorin av orkaner. Jose beräknas emellertid vända norrut i början på nästa vecka, efter att ha passerat norr om östra Karibien, och därmed inte fortsätta i riktning mot amerikanska fastlandet.

En tredje orkan, Katia, lurar samtidigt i sydvästra hörnet av Mexikanska golfen. Katia är ”bara” en kategori 2-orkan och därmed inte lika kraftfull som Irma eller Jose, men kan trots det komma att ställa till med stor förödelse när den natten till lördagen, lokal tid, väntas dra in över den mexikanska kusten.

Foto: Noaa

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag