Efter JÖK:en – väljarna överger Löfven

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 26 mar 2019 2019-03-26
E-post 1345

STOCKHOLM S fortsätter att dyka i opinionen. I DN/Ipsos marsmätning är partiet nere på 27 procent – ett ras med fem procentenheter från decembermätningen innan Januariöverenskommelsen. Löfvens regering är tillsammans med stödpartierna C och L dessutom mindre än de tre oppositionspartierna KD, M och SD. 

Januariöverenskommelsen får S-väljarna att fly partiet.

– Det är uppenbart att överenskommelsen i januari har kostat på för partiet, säger statsvetaren Jenny Madestam till Expressen.

DN/Ipsos mätning visar att S backar för tredje månaden i rad, från höstens högsta mätning i december då partiet fick 32 procent. För första gången efter valet sjunker nu S ner under valresultatet 28,3 procent i en DN/Ipsosmätning.

– De bakomliggande väljarrörelserna är i första hand Socialdemokraternas nedgång och Kristdemokraternas uppgång, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Jonas Sjöstedt och V släppte fram S men var aldrig med i själva uppgörelsen, den stod regeringspartierna S och MP tillsammans med stödpartierna C och L för.

Valet att stå utanför ser ut att ha varit ett lyckodrag av Sjöstedt som nu höstar in tvåsiffriga opinionssiffror på löpande band i olika mätningar, så även i DN/Ipsos (10 procent). Näst mest väljare har S tappat till Sverigedemokraterna. Ett tapp av arbetarväljare som pågått under lång tid och fortsätter att vara en huvudvärk för Stefan Löfven.

– Det är uppenbart att överenskommelsen i januari har kostat på för Socialdemokraterna, och att oppositionen har stärkts. De väljare inom S som är mer vänsterorienterade är naturligtvis väldigt besvikna på den här överenskommelsen, säger Jenny Madestam till Expressen.

Stödet för Januariöverenskommelsens fyra partier S, MP, C och L är 42 procent. För KD, M och SD är stödet 47 procent.

 

Partiernas stöd

Partistöd mars, februari inom parantes

Socialdemoraterna: 27 procent (28)

Sverigedemokraterna: 19 (19)

Moderaterna: 18 (17)

Vänsterpartiet: 10 (10)

Kristdemokraterna 9 (9)

Källa: DN/Ipsos

Centerpartiet: 8 (8)

Liberalerna: 4 (4)

Miljöpartiet: 4 (4)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag