Efter klubbesöket på Gran Canaria – nu avgår Eliasson: ”Nu är det panik i systemet”

Dan Eliasson. Foto: svtplay.se
  • Onsdag 6 jan 2021 2021-01-06
E-post

GRAN CANARIA MSB:s generaldirektör Dan Eliasson hamnade i blåsväder efter en resa under julhelgerna till Gran Canaria där han bland annat anklagas för att ha ”dricksat dåligt” på en bögklubb. Nu begär Dan Eliasson förflyttning.
– Regeringen har försökt hitta en lösning där Eliasson inte blir förnedrad och där regeringen samtidigt slipper ha honom kvar. Då är lösningen att han själv ber om förflyttning, säger Johan Westerholm, chefredaktör på Ledarsidorna och med lång bakgrund inom Socialdemokraterna.

I ett pressmeddelande från MSB uppges att det var Dan Eliasson som själv begärde att få träffa inrikesminister Mikael Damberg idag och att han begärt förflyttning.

– Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget, säger Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Det var Expressen som avslöjade att Dan Eliasson åkt till Gran Canaria. En resa som han uppgav var ”nödvändig” och att han jobbat ”en hel del” på distans.

Stoppa Pressarna kunde berätta att Eliasson firade nyår på en balkong i Las Palmas. Enligt bilder från Instagram umgicks Eliasson med SVT-reportern och gayaktivisten Erik Galli, samt medie- och gayprofilen Fredrik Söderholm. Efter att Eliasson besökt en bögklubb tillsammans med en yngre norsk man blev han anklagad för att vara snål.

– Det som stör mig är att han är nån form av pamp och att han aldrig skulle kunna erkänna eller ge cred till en klubb som vi arbetat hårt med i 20 år. Han dricksar dåligt också, förklarade en källa för Nyheter Idag.

Läs mer: Bögklubbens missnöje efter Dan Eliassons besök på Gran Canaria: ”Dricksar dåligt”

Ledarsidornas Johan Westerholm, som tidigare varit aktiv socialdemokrat och med lång bakgrund inom partiet säger att Eliassons avgång är ett resultat av de nya uppgifter om Eliasson som börjat att florera.

– Nu är det panik i systemet. Det man oroar sig för inom regeringskansliet är att Eliasson kan dra med sig en hel del annat folk.

Vad händer nu?

– De sätter honom i elefantkyrkogården, det vill säga regeringskansliet. Han kommer sitta med sina 160 000 kronor i månaden tills hans förordnande går ut.

– Hade Eliasson begärt avsked hade han inte fått något. Men nu begär han förflyttning och får behålla sin lön resten av tiden.

Har man pressat från regeringshåll för att få honom att avgå?

– Jag tror att man har försökt hitta en lösning där han inte blir desavouerad. Man vill inte förnedra honom. Men samtidigt har man insett att det inte går att kvar Eliasson på MSB, en av de viktigaste myndigheterna under brinnande pandemi när förtroendet för honom är nere på ensiffrigt.

– Lösningen blir att han själv begär förflyttning istället för att regeringen pekar med hela handen. Minns hur det var med Anne-Marie Begler när hon fick sparken från Försäkringskassan och blev förflyttad till elefantkyrkogården. Det vill man undvika med Eliasson.

Dan Eliasson tillträdde som generaldirektör för MSB i mars 2018. Han har tidigare varit bland annat Rikspolischef samt generaldirektör för Försäkringskassan och Migrationsverket

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag