Efter M-sveket: Stor demonstration för gamla styret i Sölvesborg

Manifestation i Sölvesborg. Foto: Roger Sahlström
  • Söndag 6 nov 2022 2022-11-06
E-post

SÖLVESBORG På lördagen ägde en demonstration rum för det gamla Samstyret i Sölvesborg som föll efter att Moderaterna i kommunen valt att liera sig med Socialdemokraterna. Initiativtagare till manifestationen var busschauffören och den missnöjde M-väljaren Benny Seferi, som hade hoppats på en fortsättning med styret.
– Jag lade min röst på Moderaterna med förhoppningen att de skulle fortsätta med Samstyret i fyra år till, säger Seferi till SVT.

I en intervju med Sverigedemokraternas Youtubekanal Riks säger Seferi att han inte fick några signaler om att M planerade att göra upp med S.

– Aldrig i livet. Hade de gett minsta lilla signal inför valet hade de aldrig fått min röst.

På lördagens manifestation, som hade parollen ”Samstyret – ena er”, befann sig även Nyheter Idags medgrundare och majoritetsägare Chang Frick.

– Jag kom i kontakt med Benny som var initiativtagare till manifestationen. Han var ensam med sitt arrangemang och då erbjöd jag mig att hjälpa honom som en slags moderator. Jag fick även med mig Henrik Sundström från Moderaterna, säger Frick till Nyheter Idag.

Han vittnar om en god stämning på torget.

– Det är ju uppenbart att det finns ett stort missnöje, inte minst bland moderata väljare i kommunen. Men jag tror många uppskattade Bennys initiativ att visa sin besvikelse över lokalpolitiken.


Henrik Sundström, Chang Frick och Benny Seferi på torget i Sölvesborg. Foto: Roger Sahlström

Förklaringen: ”Vill föra moderat politik”

Samstyret i Sölvesborg bestod av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna och det lokala SoL-partiet.

Efter höstens val valde emellertid Moderaterna och SoL-partiet att lämna samarbetet för att istället bilda en ny koalition med Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Louise Erixon (SD) – kommunstyrelsen ordförande i Sölvesborg under den gångna mandatperioden – meddelar att M är välkomna tillbaka om de vill återgå till det gamla styret. Hon har ännu inte gett upp förhoppningen om att det ska ske.

– Det här styret behöver inte ens tillträda den 19 september. Det kan vara så att vi kanske får ett samstyre ändå, säger Louise Erixon till SVT.

Läs även: Erixon (SD) förbereder slöjförbud i Sölvesborg: ”Vi ska stå upp för de förtryckta kvinnornas rätt till frihet”

Moderaternas ledare i Sölvesborg Kith Mårtensson har tidigare berättat för P4 Blekinge varför man valt att lämna Samstyret och göra gemensam sak med Socialdemokraterna.

– Vi vill föra moderat politik. Vi tror att vi kan göra det bättre så här, säger hon till radiokanalen.

Hon säger att hon kan ha viss förståelse för besvikna M-väljare.

– Samtidigt tänker jag tillbaka för fyra år sedan, då var det andra moderatväljare som var jättebesvikna för att vi gick ihop med SD.

Emelie Pilthammar, tidigare kommunpolitiker för M i Sölvesborg som numera är med i Medborgerlig Samling, tror dock att Moderaternas val snarare har med pengar att göra. Detta eftersom man genom ett samarbete med S får behålla sina arvoderade platser.

– Min bild är att detta handlar enbart om ekonomiska skäl, ingenting annat. Utan detta är något man har gjort upp för att man vill ha kvar sina arvoden, säger Pilthammar till Riks.

Texten har uppdaterats.

Läs även: S-politiker kritisk till tiggeriförbud i Sölvesborg – men vill inte ta bort det

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag