Efter #metoo-kampanjen: Regeringen vill utvidga våldtäktsbegreppet

Åsa Regnér. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Åsa Regnér. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Måndag 23 okt 2017 2017-10-23
E-post 259

SVERIGE Fler män ska kunna dömas för våldtäkt. Det vill regeringen som nu satsar på att ytterligare utvidga våldtäkts­begreppet med en så kallad samtyckes­lagstiftning.

Redan innan jul ska regeringen presentera ett nytt förslag till samtyckeslag. Det berättade jämställdhetsminister Åsa Regnér i samband med en demonstration mot sexuella övergrepp i Stockholm igår, skriver DN-journalisten Emma Bouvin på Twitter.

I dagsläget definieras våldtäkt som att man med ”våld eller genom hot om brottslig gärning” tvingar någon till sex. Att sexuellt utnyttja någon som sover, är medvetslös, är allvarligt rädd, berusad, drogpåverkad, sjuk, skadad eller psykiskt störd kan också rubriceras som våldtäkt.

Att ta initiativ till sex med någon som vare sig samtycker till eller protesterar mot det räknas alltså inte som våldtäkt.

Tanken med en samtyckeslag är att skjuta över en del av bevisbördan på den utpekade förövaren. Han eller hon måste då förklara för domstolen på vilket sätt motparten samtyckt till sex.

Det är en idé som kritiseras av många advokater eftersom det anses urholka rättssäkerheten. Enligt den är det nämligen åklagaren som ska bevisa att någon är skyldig, inte den utpekade som ska bevisa att han eller hon är oskyldig.

I en undersökning bland advokater som Dagens Juridik publicerade 2014 svarade hälften av de tillfrågade att de tyckte att samtyckeslag var en dålig idé. Endast lite drygt var femte tyckte istället att idén var bra.

Brottmålsadvokaten Johan Eriksson var en av kritikerna. Han menade att en samtyckeslag inte kommer göra någon skillnad i praktiken.

– Ingen kan tycka att vi inte ska kämpa mot sexuella övergrepp men alla måste inse att vi inte kan offra rättssäkerheten. Bevisproblematiken kommer att bestå. Det här är bara politik, sade han till Dagens Juridik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag