Efter MUF-Dousas utspel om Åkesson – nu bjuder Tobias Andersson (SD) in till samtal

Foto: Nyheter Idag Tobias Andersson är ordförande för Ungsvenskarna. Han röstade emot förslaget.
  • Onsdag 20 feb 2019 2019-02-20
E-post 469

STOCKHOLM I en intervju med Dagens Industri säger MUF-ordföranden Benjamin Dousa att han är trött på hyckleriet kring SD och att M borde börja föra samtal. Nu har Ungsvenskarnas ordförande Tobias Andersson bjudit in Dousa för kaffe och samtal.

Vilken relation som Moderaterna och Kristdemokraterna ska ha med Sverigedemokraterna är en av svensk politiks stora snackisar just nu.

Benjamin Dousa, ordförande för Moderaternas ungdomsförbund MUF, förklarar i en intervju med Dagens Industri sin syn på saken.

– Jag tycker att förhållningssättet till SD är ett enda stort hyckleri. Och det hyckleriet förekommer i alla partier, säger Dousa.

– Alla anpassar sina förslag efter vad SD tycker, men när Jimmie Åkesson ska ta en kopp kaffe i riksdagens kafeteria går folk från kön. Jag är så trött på det här stora hyckleriet.

Benjamin Dousa säger till Dagens Industri att han inte vill ha en borgerlig regering med SD utan att samarbetet skulle likna det som S har haft med V.

– Jag tror att på lång sikt kommer Sverigedemokraterna att bli högerns motsvarighet till Vänsterpartiet, säger Dousa till Di.

Tobias Andersson är ordförande för Ungsvenskarna, Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Han säger att han reagerade på Benjamin Dousas uttalande.

– Först vill jag säga att jag inte känner igen mig i den beskrivning som Benjamin ger av hur det är i Riksdagen (Andersson är riksdagsledamot för SD). Andra partier hoppar inte ur kaffeköer när vi kommer och ställer oss där. Det är i varje fall inte min bild, säger Andersson och fortsätter:

– När jag läste vad Benjamin sagt så skickade jag honom ett privat meddelande och bjöd in honom att ta en kopp kaffe.  Jag menar att det är mycket snack om kaffeköer. Låt oss sätta oss ned och snacka förutsättningslöst.

Meddelandet skickades förra veckan.

– Jag fick inget svar, då skickade jag även ett meddelande till honom offentligt på Twitter.

 

 

– Ger man uttryck för något som offentlig person bör man backa upp det. Jag menar att om man som Benjamin säger att Moderaterna borde börja föra samtal med SD då är det rimligt att man själv är beredd att göra det. Särskilt när man har en sådan maktposition och inflytande som Dousa har så skulle det vara en viktig signal, säger Tobias Andersson.

Varför tycker du att ni och KD och M borde börja samtala?

– Därför att som det är nu så riskerar vi att kannibalisera på varandra inom det konservativa blocket. SD och KD tar väljare från Moderaterna i stället för att vi tre partier tar väljare från de socialistiska partierna. Vi måste inse att vi inte är varandras motståndare utan det är de socialistiska partierna som är våra politiska motståndare.

Vilka räknar du till de socialistiska partierna?

– De resterande partierna. Alla partier utom KD, M och SD då.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag