Efter nedskjutningen av ryska planet – Ryssland hotar skjuta ned turkiska plan

Luftvärnsrobot avfyras från missilkryssaren Moskva. Foto: cruiser-moskva.info
  • Onsdag 25 nov 2015 2015-11-25
E-post 174

SYRIEN Ryssland hotar med vedergällning och med att skjuta ned turkiska jaktplan som hotar ryska stridsplan i norra Syrien. Missilkryssaren Moskva har under morgonen stationerats i östra Medelhavet för att skydda de ryska stridsplanen.

Missilkryssaren, som tillhör den ryska Svart havs-flottan, är utrustad med 64 luftvärnsrobotar som kan skjuta ned turkiska jaktplan på 15 mils avstånd. Det är tillräckligt för att täcka Latakiaprovinsen, den del av norra Syrien där de ryska trupperna har sin bas och är mest verksamma, skriver ryska RT.

Dessutom ska de ryska bomb- och attackplanen framöver eskorteras av jaktplan. Vid gårdagens nedskjutning av ett ryskt Suchoj SU-24 var flygplanet chanslöst mot de två turkiska USA-byggda jaktplan av typen F-16 som jagade det.

Putin: ”Dolkstöt i ryggen”

Den ryske presidenten Vladimir Putin kallade under gårdagen den turkiska nedskjutningen av det ryska planet för en ”dolkstöt i ryggen”.

– Den här händelsen sticker ut från den vanliga kampen mot terrorism. Våra trupper kämpar hjältemodigt mot terrorister och riskerar sina liv. Men den förlust vi led idag kom som en dolkstöt i ryggen från terroristernas medhjälpare, sade han syftandes på Turkiet.

Putin fortsatte därefter med att hävda att den turkiska regeringen är lierad med de islamistiska terrorgrupper som härjar i Syrien.

– Islamiska staten tjänar mycket pengar, hundratals miljoner om inte miljarder dollar, på att sälja olja. Dessutom skyddas de av ett helt lands militär. Man kan förstå varför de agerar så djärvt och fräckt som de gör. Varför de mördar människor på så grymma sätt. Varför de genomför terrordåd över hela världen, inklusive hjärtat av Europa, sade han.

Från ryskt håll spekuleras det i att nedskjutningen varit planerad och en hämnd för att ryskt stridsflyg bombat islamistiska grupper i Syrien som helt eller delvis utgörs av etniska turkar.

Nato: ”Allvarlig situation”

Eter incidenten igår kallade Nato till ett extrainsatt möte för överläggningar. Turkiet är medlemmar i Nato och en eventuell väpnad konflikt mellan Turkiet och den USA-ledda militäralliansen skulle teoretiskt kunna eskalera till ett större krig.

– Jag tror jag har uttryckt väldigt tydligt att vi manar till lugn och nedtrappning. Detta är en allvarlig situation. Detta är en situation som kräver att vi alla är försiktiga och att vi alla bidrar till en nedtrappning av situationen, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter mötet.

Stoltenberg betonade samtidigt att de övriga medlemsländerna står solidariska med Turkiet och att Turkiet har rätt till sin territoriella integritet. Dessutom anklagade han Ryssland för att bomba fel islamister i Syrien.

– Det vi har sett är att de flesta attacker som Ryssland utfört såhär långt har varit mot mål i delar av Syrien där Islamiska staten inte finns. Vi välkomnar alla ansträngningar för att bekämpa IS. Vår gemensamma fiende är IS, därför välkomnas alla ansträngningar för att stärka kampen mot IS.

Två ryska soldater omkom vid gårdagens nedskjutning av det ryska attackplanet. Den ene av dem som omkom var pilot på det flygplan som sköts ned. Den andre dödade var en marinsoldat som deltog vid räddningsinsatsen för att hitta de båda piloterna. Marinsoldaten uppges ha skjutits ihjäl av islamistiska rebeller i samband med räddningsinsatsen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag