Efter Nyheter Idags avslöjande: SD pressar regeringen om asylsökande terrorister

Avslöjandet från Nyheter Idag har nu blivit en het fråga för inrikesminister Anders Ygeman i Sveriges Riksdag. På bilden ser vi Marcus Wiechel (SD). Foto: riksdagen.se
  • Fredag 13 Nov 2015 2015-11-13
E-post 1272

SVERIGE Efter Nyheter Idags avslöjande i onsdags om att asylsökande terrorister får stanna i Sverige kräver riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD) besked från regeringen om vad den tänkt göra åt saken. Men Wiechel tror inte att regeringen kommer ta tag i frågan. – Det har jag väldigt svårt att tro faktiskt, säger han.

Det är i en skriftlig fråga ställd till inrikesminister Anders Ygeman, och som lämnades in under gårdagen, som Markus Wiechel kräver besked från regeringen.

”Avser statsrådet att vidta åtgärder för att polisen enklare ska kunna agera mot nyanlända terrorister, och vad avser statsrådet i sådana fall att göra?” undrar han i sin skriftliga fråga som kan läsas i sin helhet på riksdagens hemsida.

– Jag har ställt en massa frågor om det där till honom tidigare, inte just om han vill utöka polisens befogenheter, men om terroristbekämpning. Han är skicklig på att svara, det kan man väl säga, men jag tvivlar på att det kommer ha någon större substans i svaret, säger Wiechel till Nyheter Idag när vi pratar med honom.

Så du tror inte att det här är någonting regeringen kommer ta tag i?

– Nej, det har jag väldigt svårt att tro faktiskt, tyvärr.

Han säger också att det är svårt för polisen och säkerhetspolisen att agera mot de nyanlända terroristerna på grund av bland annat resursbrist. Wiechel säger att han tycker att terrorister från Syrien som söker asyl i Sverige borde utvisas tillbaka till Syrien, trots att det råder krig där.

– Ja, det tycker jag absolut. Det borde upprättas avtal med andra länder och man borde försöka jobba internationellt med den här frågan, säger han.

Se även:
Säpo bekräftar: Asylsökande IS-terrorister får stanna i Sverige – Dussintals varje år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag