Efter sextrakasserierna – Nu får fotbollslaget åka hem från Gothia Cup

En tidigare invigning av Gothia Cup. Foto: CC Gothia Cup
  • Onsdag 20 jul 2016 2016-07-20
E-post 750

GÖTEBORG Under fotbollsturneringen Gothia Cup i Göteborg inträffade en incident precis efter invigningen av arrangemanget där flera cup-deltagare, men även en tränare, sextrakasserade unga flickor utanför Ullevi arena. ”Det har aldrig tidigare hänt att ett lag tvingats åka hem från Gothia Cup under pågående turnering”, skriver Gothia Cup i ett pressmeddelande.

Fotbollsturneringen Gothia Cup som lockar lag från hela världen har tvingats ta ett extraordinärt beslut och porta ett helt fotbollslag. Bakgrunden är en incident i samband med invigningen av arrangemanget där ett stort antal pojkar, som deltar i cupen, tillsammans med en tränare ska ha sexofredat tjejer som befann sig i närheten.

En mamma till en av flickorna som utsattes har talat med SVT Väst och hon beskriver kortfattat vad som hände.

– Gruppen kom närmre och höll fast tjejerna. De började ta på dem, försökte få in sina händer under deras kläder. De tog på deras kön. De pussade på dem och min dotter fick den vuxne mannens tunga i sin mun, säger mamman.

Polis anhöll 35-årig fotbollsledare

Tjejerna som blev utsatta för sextrakasserierna lyckades påkalla hjälp och en polis lyckades gripa en 35-årig man som är ledare för ett av fotbollslagen under turneringen. Samtidigt ska ytterligare 30 till 40 tonåringar närvarat, men dessa fick lämna platsen.

Den gripne 35-åringen sitter anhållen misstänkt för sexuellt ofredande. Han nekar till brott men gör vissa medgivanden, berättar åklagare Stefan Lind för SVT.

Enligt en polis som arbetar i Göteborg ska de inblandade i sexövergreppet vara hemmahörande i nordafrika. Det berättar han på Twitter.

Inledningsvis reagerade Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup stark på det som hade inträffat. Han hade även en uppmaning till killar i Göteborg efter det inträffade.

– Kan inte alla vi män och killar en gång för alla inse att vi måste respektera kvinnor och tjejer, att de inte ska behöva riskera att bli utsatta för övergrepp i något sammanhang, sade han i ett pressmeddelande.

Sparkar ut laget från turneringen

I ett pressmeddelande från Gothia Cup meddelas nu att laget är avstängda från att delta i arrangemanget och att de nu ska skickas hem med anledning av det som hänt. ”På grundval av de uppgifter vi nu erhållit, har Gothia Cup beslutat att laget nu lämnar turneringen och åker hem. Laget kommer nu att så snart det är möjligt lämna Sverige”, skriver Gothia Cup i pressmeddelandet.

De konstaterar även att det är första gången någonsin de tvingats vidta den här typen av åtgärder. När Nyheter Idag talar med Tore Lund, presschef för Gothia Cup, berättar han att det i övrigt inte varit några incidenter som sticker ut.

– Det är klart det är incidenter när det är 1670 lag och 35 000 människor. Och dessutom all publik och alla människor runtomkring. Det är klart det blir incidenter, men inget som sticker ut.

De incidenter som normalt inträffar kan vara mindre bråk eller något inbrott på någon skola där lagen bor, berättar Lund.

Men problemet med sextrakasserier kan vara större än vad som hittills är känt. Tidningen Göteborgsposten berättar att ett träningsläger för volleyboll äger rum samtidigt och där har tjejer upplevt att de blivit trakasserade av killar som deltar i Gothia Cup-evenemanget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag