Efter skatteläckan – Skatteverket har redan börjat kartlägga med hjälp av uppgifterna

Skatteverket är en av de myndigheter som outsourcat sin it-drift. Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 6 Nov 2017 2017-11-06
E-post 65

SVERIGE Efter läckan av dokument som visar hur olika människor i maktpositioner runt om i världen skatteplanerar har Skatteverket börjat använda informationen för att kartlägga skatteplaneringen. Flera skattemyndigheter runt om i världen har sedan Panamaläckan 2016 formaliserat arbetet med läckor.

Efter läckan av de miljontals dokument från juristbyrån Appleby som visar hur olika människor i maktpositioner världen över skatteplanerar har nu Skatteverket redan börjat använda informationen för att kartlägga i Sverige, det uppger Sveriges Radio.

De miljontals dokument som läckt från juristbyrån har bearbetats av journalister runt om i världen och Uppdrag Granskning sände ett avsnitt om läckan under söndagen den 5 november.

Under 2016 offentliggjordes de så kallade Panamadokumenten som även visade hur olika människor i maktpositioner världen över har skatteplanerat. Under den läckan hamnade banken Nordea i blåsvädret för sin rådgivning, även om det visar sig att planeringen i många fall kan vara laglig.

Skatteverket, tillsammans med skattemyndigheter världen över, har tack vare Panamaläckan formaliserat sitt arbete med hur man hanterar information gällande läckor som dessa.

– Vi var inte förvånade över att de här avslöjandena skulle komma, och vi har ju ett väldigt tätt internationellt samarbete, och vi har nu då börjat direkt med kontakt och kartläggning av de uppgifter som kommit fram, det säger Margareta Nyström, internationell samordnare på Skatteverket, till Sveriges Radio.

De senaste åren har Sverige slutit avtal med flera länder om informationsutbyte. Många av de länder som Sverige har slutit avtal med är länder som ofta kallas för skatteparadis.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag