Efter skjutningarna – M vill sätta in larmbågar på akuten

Flygplatskontroll. Foto: Wikimedia commons
  • Lördag 24 mar 2018 2018-03-24
E-post 1229

STOCKHOLM Moderaterna i Stockholms landsting vill öka säkerheten på akutmottagningar genom att sätta in larmbågar som de som finns på flygplatser, rapporterar Svenska Dagbladet.
– Det är bara en tidsfråga innan någon kommer in och skjuter på akuten, säger finanslandstingsråd Irene Svenonius.

– Vi har ett 50-tal kriminella gäng med totalt cirka tusen medlemmar i Stockholm. Vi får inte vara naiva. Personal och patienter måste vara säkra. Därför vill vi även ha larmbågar på akuten, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms landsting.

I huvudstaden skedde 129 skjutningar förra året, varav 19 fick en dödlig utgång. Efter en skottlossning förs de svårt skadade till Karolinska universitetssjukhusets akutmottagning i Solna. Det är bland annat där Moderaterna vill se larmbågar liknande de som finns på flygplatser.

– Det är bara en tidsfråga innan någon kommer in och skjuter på akuten. Jag har under mina besök på sjukhus hört sköterskor berätta om hur man hittat knivar på patienter och även att man är rädd för handgranater, berättar Irene Svenonius för Svenska Dagbladet.

”Tänkbar framtid”

Förutom larmbågar vill hon också se en statlig utredning om en lagändring i regeringsformen vad gäller den så kallade visitationsrätten.

Från fackets sida är man försiktigt positiv till Svenonius förslag om larmbågar.

– Vi välkomnar olika tekniska lösningar för att öka säkerheten. Visst är det här en tänkbar framtid, även om konsekvenserna måste studeras. Arbetet får inte bromsas upp. Hot och våld i sjukvården har att göra med samhällsattityder, säger Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet.

Läs även: PLUS! ”Allmän hotbild mot objektet” – Skola i Stockholm köper in skottsäkert glas

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag