Efter SVT:s drev – nu lämnar Leif Östling ordförandepost

Foto: Wikipedia Commons/Faksimil SVT/Nyheter Idag
  • Fredag 1 Nov 2019 2019-11-01
E-post 1356

SÖDERTÄLJE Förre Scania-vd:n Leif Östling ifrågasatte svensk migrationspolitik i Swebbtv. Det fick SVT att kontakta Södertäljes kommunalråd och fråga om Östlings ”värden”. Nu får Östling lämna uppdraget som ordförande för Södertälje Science Park.

Leif Östling intervjuades i Swebbtv och kritiserade den förda migrationspolitiken.

– Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån, det har vi gjort. Det man ska komma ihåg är att vi tagit in folk från Mellanöstern och Afrika och de lever i ett samhälle som vi lämnade för ungefär 100 år sedan. Det är deras känsla och uppfattning om hur ett samhälle är, sade Östling bland annat.

Något som fick SVT att kontakta kommunalrådet Boel Godner (S) och fråga om det var ”förenligt med Södertälje science parks värden”. SVT frågade också om Godner hade förtroende för Leif Östling som ordförande och: ”Hur mycket kan det här skada Södertälje Science park?”.

Nu meddelar Boel Godner att Leif Östling lämnar uppdraget som ordförande för Södertälje Science Park.

– Det är alldeles för grovt för att det ska kunna accepteras, säger hon till Länstidningen i Södertälje.

Länstidningen i Södertälje frågar Godner hur man kom fram till att Östling skulle lämna.

– Det behövs knappt ett beslut. Det var självklart efter de här uttalandena, säger hon.

SVT länkar inte till intervjun och man uppger att Swebbtv är en sajt med kopplingar till vit makt-miljön. Som källa anges stiftelsen Expo. Mikael Willgert på Swebbtv bestrider SVT:s anklagelser och uppger att SVT inte kontaktat Swebbtv för en kommentar.

På Swebbtv:s hemsida uppges att man har tre fokusområden där man tycker att etablerad media inte gör ett bra jobb: ”massmigrationen, klimatlarmen och feminismen”. Swebbtv har även gett plats för konspirationsteorier – bland annat teorin att flygattentaten mot World Trade Center den 11 september 2001 i själva verket var ett sprängattentat och teorin att Palme inte blev skjuten.

Willgert har till Nyheter Idag förklarat den publicistiska hållningen med att man inte tar ställning men att man vill röra om i grytan.

Läs mer: SVT:s ledande fråga om Leif Östling: ”Hur mycket kan det här skada Södertälje Science park?”

Leif Östling har tidigare fört fram något annorlunda åsikter i migrationsfrågan. 2006, i en intervju med finska tidningen Kauppalehti, sade han att Sverige hade plats för 20 miljoner invånare, att Sverige borde ha öppna gränser. Han var kritisk mot dåvarande statsministern Göran Persson som han tyckte hade uttryckt sig ”rasistiskt”.

– De nordiska regeringarna är i själva verket ytterst främlingsfientliga, sade Östling som också tyckte att man borde lägga ner Migrationsverket.

Nyheter Idag har sökt SVT.

Finansiering och oberoende SVT och Swebbtv

Swebbtv uppger på sin sajt att man inte tar emot bidrag från myndigheter eller organisationer utan är beroende av donationer.

SVT är sedan årsskiftet skattefinansierat, en skatt som totalt drar in cirka nio miljarder kronor till SVT, SR och Utbildningsradion. SVT kallar skatten för avgift.

SVT påstår att man är oberoende men ägs av en stiftelse, Förvaltningsstiftelsen, som kontrolleras av regeringen.

Ledamöterna i Förvaltningsstiftelsens styrelse, ett flertal är nuvarande eller före detta riksdagsledamöter, utses av regeringen.

"En av de viktigaste uppgifterna för stiftelsen är att utse ledamöter i de tre programföretagens styrelser", skriver Förvaltningsstiftelsen på sin hemsida.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag