Efter terrordåden: Nu väntas EU tvinga sociala medier att agera mot fel åsikter

Katie Hopkins är en som riskerar repressalier efter att ha twittrat argt om terrordådet.
  • Torsdag 25 maj 2017 2017-05-25
E-post 460

EUROPA Är du arg över att oskyldiga barn och ungdomar dödas i terrorattacker och vill skriva av dig om detta i sociala medier? Det kan bli svårt i framtiden då EU väntas sätta press mot sociala medier att agera mot arga människor.

Nyheten om att 22 oskyldiga människor mördats i ett terrordåd i Manchester, varav flera var barn, väcker starka känslor. Det är ännu ett i raden av flera dåd som skakat Europa och frågan om radikal islamism har kommit att bli en het politisk potatis.

”22 döda – antalet stiger. Schofield. Våga inte ens. Var inte en del av problemet. Vi behöver en slutgiltig lösning”, twittrade den brittiska journalisten Katie Hopkins efter terrordådet.

Nu är hon polisanmäld för sin tweet, då hon använt termen ”slutgiltig lösning” om terroristerna. Termen ”slutgiltig lösning” associeras med nazismens Tyskland där miljontals judar mördades i koncentrationsläger.

Hopkins är långt ifrån ensam om att vara upprörd efter ännu ett terrordåd. Nyheter Idag har tidigare berättat att människor lägger skuld både på journalister och politiker för att terrordåden fortsätter ske.

EU väntas ta krafttag – Mot arga människor på internet

Men nu väntas EU agera mot vad som kan uppfattas vara näthat. Nyhetsbyrån Reuters berättade redan under tisdagen att ministrar i EU ger grönt ljus för att sätta press på sociala medier att agera.

”EU:s ministrar godkänner planer för att låta sociala medier hantera näthat och uppmaningar till våld på sina plattformar”, skriver nyhetsbyrån Reuters i en tweet.

– Vi måste ta hänsyn till nya sätt att titta på videor och hitta den rätta balansen för att uppmuntra innovativa tjänster, främja europeiska filmer, skydda barn och hantera näthat på ett bättre sätt, sade Andrus Ansip, EU-kommissionens vice president med ansvar för digitala marknader till Reuters.

Det är ännu oklart exakt hur EU är tänkt att tvinga sociala medier att agera, men det är ingen omöjlig uppgift. Stater som Turkiet har med framgång lyckats kontrollera stora delar av internet och sociala medier för att hantera människor som är kritiska mot den turkiska staten.

Innan EU kan reglera vad människor får tycka i sociala medier måste förslagen ratificeras av Europeiska Parlamentet. Hopkins behöver emellertid inte oroa sig framtida EU-lagar eftersom Storbritannien röstat för att lämna unionen.

Läs också: Ledarskribent sågar Stefan Löfven efter terrordådet: ”Vi befinner oss i krig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag