Ledarskribent sågar Stefan Löfven efter terrordådet: ”Vi befinner oss i krig”

Arpi ger Löfven en rejäl känga efter uttalandet. Foto: Privat samt Facebook
  • Tisdag 23 maj 2017 2017-05-23
E-post 3557

STOCKHOLM ”Det är nog nu. Säg som det är. Vi befinner oss i krig”, skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi i en Facebookstatus där han kritiserar statsminister Stefan Löfven som i sin tur beskrivit terrordådet som ”vettlöst” i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

Minst 22 personer dödades och över 50 skadades i måndagskvällens terrordåd i Manchester. En av de som dödades var en åttaårig flicka, rapporterar brittiska medier. Händelsen kopplas till islamistisk terrorism och beskrivs som ett i raden av terrordåd som drabbat Europa.

I ett pressmeddelande publicerat på regeringens hemsida är tongångarna något försiktiga.

”Det är ett brutalt och vettlöst dåd som skär i hjärtat hos varje empatisk människa”, säger statsminister Stefan Löfven i pressmeddelandet.

Ivar Arpi: Inte något ”vettlöst” våld som drabbat Manchester

Att Stefan Löfven väljer att beskriva terrordådet med orden ”vettlöst” har fått Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi att reagera kraftigt. I en publik Facebookstatus skriver Arpi att dådet inte var ”vettlöst”, utan att ”det är ju en och samma ideologi som ligger bakom de flesta av de återkommande terrordåden i Europa”.

Istället för att beskriva dådet som ”vettlöst”, alltså i termer av att gärningsmannen inte riktigt vet vad han gör, menar Arpi att vi i själva verket befinner oss i krig.

”Det är inte vettlöst om terroristen bekänner sig till en ideologi som ger dådet mening, om terroristen har trosfränder runtomkring sig som hurrar efter dådet. Som inspireras när oskyldiga massakreras. Det är nog nu. Säg som det är. Vi befinner oss i krig”, avslutar Arpi sitt inlägg på Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag