Stor ilska mot politiker och journalister efter terrordådet

  • Tisdag 23 maj 2017 2017-05-23
E-post 595

SVERIGE Ilskan och sorgen efter terrordådet i Manchester, natten mot tisdag, strömmar ut i de sociala medierna. Terrorsekten IS fördöms men ansvariga politiker och journalister i länder som England och Sverige tycks i minst lika hög grad vara föremål för människors raseri. Anklagelserna handlar framför allt om politisk feghet, naivitet och avsaknad av kritisk granskning. 

Människor har reagerat med sorg men även ilska efter nattens terrordåd mot en popkonsert i Manchester. På sociala medier som Facebook och Twitter skriver människor om sina känslor efter dådet. Inläggen präglas av förtvivlan, men även ofta av stor vrede. Ilskan riktas mot förövarna för det man ser som en bestialisk attack mot oskyldiga barn, men i minst lika hög grad även mot europeiska politiska ledare och journalister som många anser ha svikit sina uppdrag att skydda och informera befolkningen i sina länder.

– Hur många skall behöva dö innan dagens odugliga europeiska politiker och journalister ersätts av modiga och realistiska dylika, som är beredda att försvara sina medborgare, skriver en användare på Facebook. 

– Det är djupt skamligt att försöka bortförklara dessa hatiska människors agenda. Det var inte du och jag som utlöste bomben. Vi har inget som helst ansvar för brottet, vad apologeterna än svamlar. Däremot vilar ett tungt ansvar på oss att ta itu med sådana här ideologier så att de inte ges utrymme att frodas, skriver en annan.

Detta är två exempel på de mer sansade inläggen på den sociala plattformen. Tonen är ofta betydligt hårdare. Epitet som ”knasvänster”, ”fega”, ”opportunister” och ”kräk” är exempel på hur det kan låta. Även på Twitter är tonen och kritiken stundtals hård. Under hashtaggen #Manchester vädrar många människor sin sorg och ilska. Även där riktas ilskan både mot förövarna och de politiker och journalister som många menar bär ett stort ansvar för att dessa dåd kan ske.

Även inlägg där människor manar till besinning och försoning förekommer. Kontot @Sebbe_sosse skriver att ”Twitter har redan svämmat över av islamofobi. Låt oss möta hat med solidaritet”. Aftonbladets krönikör Anders Lindberg är upprörd över att rasister, som han menar, utnyttjar terrordådet för att sprida intolerans. Något han ser som det vidrigaste som finns.

Här är några exempel på reaktioner på terrorattacken i Manchester från det sociala medieflödet.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag