Efter tragiska mordet på mamman i Malmö – Löfven säger ”oacceptabelt” igen

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 28 aug 2019 2019-08-28
E-post 4022

STOCKHOLM/MALMÖ Efter det tragiska mordet i Malmö på en kvinna med ett barn i famnen kommenterar statsminister Stefan Löfven (S) på sin Facebook. ”Det är oacceptabelt”, skriver Löfven. Att något är oacceptabelt har Löfven konstaterat vid flera tillfällen tidigare – Nyheter Idag har sammanställt en lista.

Det är inte första gången som Stefan Löfven konstaterat att något varit ”oacceptabelt” eller ”fullständigt oacceptabelt”. Kritiker har vid flera tillfällen ställt frågan vad det innebär att något är oacceptabelt.

”Helt oacceptabelt – det är ord som förpliktigar. Ska man tolka det som att Sveriges regering tänker prioritera kampen mot antisemitism? Prioritera den på vuxenvis, alltså, genom att nedprioritera något annat. Nej, så stora växlar kan man inte dra. Stefan Löfvens väg är beströdd med oacceptabla fenomen”, skrev Ann-Charlotte Martéus i Expressen i december 2017.

Den första sammanställningen av Löfvens frekventa bruk av ”oacceptabelt” gjordes 2017 av Per Gudmundson, tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet och numera pressekreterare hos Kristdemokraterna.

Även nationalekonomen och författaren Tino Sanandaji har gjort en lista.

På Facebook har användaren Mange Schillis gjort ett kollage:

Och här kommer vår lista:

”Det här är fullständigt oacceptabelt och förstör hela trovärdigheten för finanssystemet.” Löfven efter uppgifter om misstänkt penningtvätt hos banker, 27 mars 2019

”Tiggeri och att människor sover på gatan, det är ingen framtid för någon. Det är inget vi ska vänja oss vid och acceptera.” (TT/Aftonbladet 26 december 2017)

”Det är oacceptabelt att människor inte vågar gå ut.”(Löfven efter att tre överfallsvåldstäkter ägt rum inom en månad i Malmö. Lovade också att tillföra resurser. SVT 17 december 2017)

”Jag har gett väldigt klart uttryck för att detta är fullständigt oacceptabelt i Sverige.” (Om brandattentat mot synagogor, TT 15 december 2017)

”Där är politiska motsättningar ett sätt att attackera judar som folkgrupp. Det är fullständigt oacceptabelt.” (Om antisemitism bland invandrargrupper, TT 12 december 2017)

”Det här är helt oacceptabelt i Sverige. Vi kan inte ha något som helst utrymme för detta judehat. Vi måste arbeta på alla håll och kanter för att få bort det.” (Om antisemitism, Aftonbladet 11 december 2017)

”Att människor säljs som slavar är oacceptabelt och det måste vi åtgärda så snabbt och hårt det bara går.” (Om slavhandeln i Libyen, TT 29 november 2017)

”Det har Margot Wallström redan tagit upp med deras utrikesminister och det kommer vi att ta upp också under det här mötet för det är sådant som är oacceptabelt.” (Journalist från Azerbadjan tillåts inte lämna hemlandet, TT 24 november 2017)

”Det är dags att vädra ut det där unkna som uppenbarligen har pågått på så många ställen i vårt samhälle. Det är fullständigt bedrövligt och oacceptabelt.” (Om sexuella övergrepp mot kvinnor, efter #metoo och att S-toppen Roger Mogert tvingades bort, 23 november 2017)

”Arbetslöshet, fattigdom och ojämlikhet nådde oacceptabelt höga nivåer i Europa.” (Debattartikel om socialpolitik i EU, SvD 16 november 2017)

”Det är väldigt allvarligt och helt oacceptabelt. Det här är brott som måste klaras upp snabbt. När kvinnor anmäler ska det naturligtvis inte läggas på hög, för då tappar man tilltron till rättsväsendet.” (Löfven om att våldtäktsanmälningar läggs på hög, 10 november 2017)

”Det är inte acceptabelt att företag helt undgår att betala skatt genom aggressiv skatteplanering.” (Internetföretag som inte betalar skatt i EU, TT 18 oktober 2017)

”Det är fullständigt oacceptabelt, det är obegripligt var det än sker, men att på ett EU-möte bli utsatt, det är bedrövligt.” (Löfven kommenterar att hans partikollega Margot Wallström säger att hon blivit tafsad på under ett EU-möte, Aftonbladet 17 oktober 2017)

”Jag tycker att det är oacceptabelt. Samma dag som vi fick reda på det här, den dagen nyheten kom, tog vi kontakt med lotteribolaget och sa att det här måste ni reda ut. Vi ska inte sätta människor i skuld.” (A-lotteriernas spel skuldsätter många Gävleborgsbor, Arbetarbladet 8 september 2017)

”Det är inte acceptabelt, vi måste angripa problemet ordentligt.” (Skjutningar, SVT 21 augusti 2017)

”Det är oacceptabelt. Det är ett gemensamt ansvar.” (Visegradländer vill inte ta emot fler asylsökande, SVT 23 juni 2017)

”Tillgängligheten har försämrats de senaste åren. Det är inte acceptabelt.” (Löfven om de växande vårdköerna, 1 maj 2017)

”Det är fullständigt oacceptabelt att en regim får bete sig på ett sådant sätt mot sin egen befolkning.” (Bombningar i Syrien, TT 5 april 2017)

”Det är inte en acceptabel åsikt att säga att man ska förinta någon.” (Om hur poliser uttrycker sig, TT 22 mars 2017)

”Det här är allvarligt för att det kväver samhällen och begränsar människors rörelsefrihet. Det är fullständigt oacceptabelt.” (Om hur den organiserade brottsligheten breder ut sig, TT 9 mars 2017)

”Helt oacceptabelt att svenska medborgare drabbas.” (USA inför inreseförbud och vissa svenskar födda i andra länder drabbas, SvD 1 februari 2017)

”På det personliga planet är det en tragedi, naturligtvis. Sedan för samhällets del är det fullständigt oacceptabelt att vi har ett sådant klimat att människor tar sig rätten att mörda.” (Dödsskjutningar i Malmö, TT 16 januari 2017)

”Det naturligtvis är både oacceptabelt och meningslöst att bränna bilar och kasta sten på brandkåren” (Löfven på Facebook efter upplopp i Stockholmsförorten Husby, 20 maj 2013)

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag