Efter ”vad fan får jag” – Leif Östling avgår som ordförande för Svenskt Näringsliv

Leif Östling. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 22 Nov 2017 2017-11-22
E-post 342

SVERIGE Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling lämnar sitt uppdrag som ordförande. Avgången kommer några veckor efter att Östling gjorde ett kontroversiellt uttalande i Uppdrag Granskning rörande sin skatteplanering.

Leif Östling lämnar ordförandeuppdraget för Svenskt Näringsliv, det meddelar Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Styrelsen för Svenskt Näringsliv kommer inom kort utse en ny ordförande fram till den ordinarie stämma för Svenskt Näringsliv som är i maj 2018.

Leif Östlings avgång kommer några veckor efter att han gjorde ett kontroversiellt uttalande i Uppdrag Granskning. Uppdrag Granskning hade undersökt hur förmögna människor skatteplanerat och gömt pengar i diverse skatteparadis. När Östling fick frågan om varför han hade gjort så svarade han att han inte tycker att han får ut värdet av sina skattepengar.

– Om man betalar in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna? frågade Östling retoriskt.

I pressmeddelandet uppger Östling att han anser att de stora förändringarna som står för dörren för organisationen gör det till en bra ide att förändra ledarskapet.

Östling fortsätter även med att han ser det som naturligt att överlämna ordförandeklubban till nya krafter eftersom han är nu inne på sitt 73:e levnadsår.

Östlings uttalande i Uppdrag Granskning nämns även kort i pressmeddelandet.

– Uppmärksammade uttalanden av mig har initierat en angelägen debatt om vårt svenska skattetryck och vad skatterna levererar av välfärd till medborgarna, men jag har också fått kritik för drastiska uttalanden och ”skatteplanering”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag