Efter våldtäktsdomen mot två asylsökande – Vänstergrupp demonstrerar mot rasism

Bild: Skärmdump av Facebooksida
  • Torsdag 10 Dec 2015 2015-12-10
E-post 318

STRÄNGNÄS Efter förra veckans våldtäktsdom mot två asylsökande män i Strängnäs planerar nu den antirasistiska vänstergruppen ”Tillsammans för Strängnäs” genomföra en manifestation mot rasism. En manifestation var planerad redan till onsdagskvällen, men stoppades av polisen. – För stunden kommer jag inte att kommentera gårdagen, säger en talesman för vänstergruppen till Nyheter Idag.

Det var i tisdags förra veckan som domen mot två asylsökande män, en 39-åring från Algeriet och en 31-årig man från Syrien, föll i Eskilstuna tingsrätt. Männen dömdes för att den 23 augusti i år ha överfallit och våldtagit en 33-årig kvinna som var på väg hem från krogen efter en utekväll.

Överfallet på den 33-åriga kvinnan, som våldtogs först av 39-åringen och därefter av 31-åringen och en kamrat till denne när hon försökte få hjälp efter den första våldtäkten, har rört upp starka känslor. I tisdags hölls en demonstration utanför asylboendet där demonstranter höll upp banderoller med texter som ”Massinvandring = våldtäkt” och ”Enough is enough”. Enligt medieuppgifter ska demonstranterna även ha gjort nazisthälsningar vid demonstrationen, något som företrädare för den förnekar.

Vänsteraktivister stoppades av polisen

Som reaktion mot demonstrationen mot våldtäkten beslutade sig gruppen ”Tillsammans för Strängnäs” för att med kort varsel samla till en egen demonstration mot rasism. Men demonstrationen, som var planerad till onsdagskvällen, stoppades av polisen eftersom den saknade tillstånd.

– Det är förbjudet att demonstrera utan tillstånd, oavsett vem det är som tänker demonstrera, säger polisens vakthavande befäl Anette Wilhelmsson till Nyheter Idag.

– Då informerar man helt enkelt på plats att ni har inget tillstånd att genomföra den här demonstrationen och gör ni det så har vi rätt att avbryta demonstrationen.

Efter att polisen varnat för rättsliga påföljder för vänsteraktivisterna om de, trots att de saknade tillstånd, försökte genomföra manifestationen valde de att avbryta den.

– Exakt ordagrant vad de sade till varandra där vid det här tillfället igår, det har jag ingen aning om vad de sa, men det gick ut på att de informerade, säger Wilhelmsson.

Ibland verkar det som att polisen inte ingriper vid icke tillståndsgivna demonstrationer, man låter dem hållas ändå, varför gjorde ni det den här gången? När ingriper polisen och när gör ni inte det?

– Om man inte ingriper, det där är från fall till fall och vad det är för form av demonstration. Det här var en manifestation, den var inte rubricerad som demonstration. Jag kan inte svara på exakt, men det beror från gång till gång på vad det är, om det finns motdemonstranter och sådana saker. Om man bara har en patrull kanske det inte finns personal för att stoppa någonting, då får man lagföra i efterhand istället.

Vill inte kommentera

När Nyheter Idag tar kontakt med Mimi Watz som är talesman för ”Tillsammans för Strängnäs” vill hon inte kommentera gårdagens planerade manifestation.

– För stunden kommer jag inte att kommentera gårdagen, säger hon.

Hon svarar heller inte på frågor om den kritik gruppen fått ta emot med tanke på att de anordnar en demonstration mot rasism så nära inpå förra veckans våldtäktsdomar mot två asylsökande män som bodde på asylboendet Mälarblick.

”Tillsammans för Strängnäs” planerar nu att istället genomföra en ny manifestation mot rasism nästa lördag den 19 december.

Se även:
Våldtog med orden “I’m gonna fuck you little Swedish girl” – Får stanna i Sverige eftersom han riskerar “omänsklig behandling” i sitt hemland
Protesterade mot massinvandring vid asylboende – Anmälda för hets mot folkgrupp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag