Efter valframgången: Splittring i tyska AfD

Till höger: Frauke Petry Foto: Metropolico.org (CC-BY2.0)
  • Måndag 25 sep 2017 2017-09-25
E-post

TYSKLAND Efter valframgången för Alternativ för Tyskland meddelar nu en av partiets ledarfigurer, Frauke Petry, att hon inte kommer att delta i partiets riksdagsgrupp. Petry uppgav detta under en presskonferens och beslutet reflekterar en falangstrid inom partiet.

På morgonen 25 september uppgav en av ledarfigurerna inom AfD, Frauke Petry, att hon inte kommer sitta med i partiets grupp i parlamentet. Det uppger Der Spiegel.

Beskedet kom under en presskonferens som hölls dagen efter den stora valframgången för AfD. Partiet fick 12.6 procent vilket gav dem plats i tyska riksdagen och gjorde AfD till Tysklands tredje största parti.

LÄS ÄVEN: AfD: ”Vi kommer jaga bort Angela Merkel och ta tillbaka vårt land”

AfD har delad ordförandepost varav den ena hålls av Frauke Petry och den andra av Jörg Meuthen. Enligt Jörg Meuthen har Petry inte diskuterat att hon inte kommer att sitta med i riksdagsgruppen med Meuthen tidigare. Petry har under sin tid i partiet kämpat för att bredda partiets politik och minska mängden kontroversiella uttalanden.

När Meuthen tidigare talat om att det inte finns rasistiska tendenser i partiet har Petry kontrat med att det finns personer inom partiet som gör uttalanden som ligger utanför partiprogrammet.

Petry representerar en falang inom partiet som vill göra AfD regeringsdugliga till valet 2021 medan hennes motståndare inom partiet vill fortsätta på en stark oppositionslinje.

AfD såg framgångar i Petrys hemstat, Sachsen, där partiet blev störst med 27 procent av rösterna. Petry lyckades vinna en direktplats in i tyska parlamentet via sin hemstats mandat.

Under presskonferensen, som hölls tillsammans med de andra ledarna för AfD, uppgav Petry att hon bestämt sig för att inte medverka i riksdagsgruppen. Hon lämnade sedan presskonferensen utan att besvara frågor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag