Efterlyser hårdare tag mot förnedringsrånen: ”Har själv blivit utsatt”

  • Fredag 21 feb 2020 2020-02-21
E-post 8008

STOCKHOLM Butiksbiträdet Alexander Smith, 29, talar om rasism mot svenskar och berättar att han själv blivit utsatt. Mudupeh, 51, säger att föräldrar måste ta ett större ansvar. Och Carina Eliasson, 56, är själv orolig för sin dotter. Vågen av rån mot ungdomar väcker starka känslor och när Nyheter Idag intervjuar ”folk på gatan” efterlyser nästan samtliga hårdare straff.

Det uppmärksammade förnedringsrånet där en 18-årig man blev avtvingad kläder i december förra året samt tvingades öppna munnen när en av gärningsmännen kissade på honom väcker starka känslor. Det är bara ett i raden av rån mot ungdomar som inträffat i Stockholm senaste året.

Och de uppretade känslorna blir inte mindre när Södertörns tingsrätt avkunnade domen mot de bägge gärningsmännen i 16-årsåldern. På torr kanslisvenska döms de till ”ungdomsvård”. När Nyheter Idag frågar kammaråklagare Mirna Lelic vad påföljden i praktiken betyder landar det i ”diverse samtal” och ”möten”.

– För dem kommer det betyda att de är placerade på hem. En kommer vara placerad på HVB-hem och den andre kommer vara placerad på ett så kallat SIS-hem. Där kommer de genomgå diverse samtal, brottspreventiva åtgärder och möten för att bryta den kriminella banan.

Att en av gärningsmännen redan var placerad på ett HVB-hem hindrade inte honom från att delta i det uppmärksammade förnedringsrånet. Och på en rak fråga kan inte åklagaren säga att det finns något som hindrar duon från att fortsätta begå nya rån.

– Inlåsta är de ju inte. Det är inte som ett fängelse på det sättet att man inte får lämna, det är det ju inte.

”Sätt dem i fängelse, det är det enda som hjälper”

Nyheter Idag har talat med folk på gatan i centrala Stockholm och flera känner till händelsen med förnedringsrånet mot 18-åringen. Carina Eliasson, 56, menar att ”vi är för mesiga i Sverige” mot kriminaliteten.

– Jag har en dotter som är 17 år och jag är jätteorolig, berättar hon.

Och Alexander Smith, 29, berättar att han själv är ett brottsoffer. Han upplever att det förekommer rasism mot svenskar, något som även diskuteras i sociala medier efter att en av de dömda förnedringsrånarna ska ha kallat 18-åringen för ”svennejävel”.

– Det är bra att det kommer upp till ytan. Jag har själv blivit utsatt för det och jag känner många som har blivit det.

Enligt 56-årige Jan Erik Karlsson är det bara en sak som biter på den grova brottsligheten mot barn och ungdomar.

– Ta bort ungdomsrabatten och sätt dem i fängelse. Det är det enda som hjälper, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag