Egor Putilov kritiserar Centerpartiet – menar att de inte tar rikets säkerhet på allvar

Egor Putilov (t.h) är kritisk till C efter IT-skandalen.
  • Lördag 22 jul 2017 2017-07-22
E-post 1655

STOCKHOLM Journalisten Egor Putilov, som tidigare själv anklagats för att vara en stor säkerhetsrisk, är orolig över att hans skyddade identitetsuppgifter kan vara röjda efter Transportstyrelsens haveri. Nu kommenterar han IT-skandalen för Nyheter Idag. – Detta är väldigt avslöjande för det politiska och mediala klimatet i Sverige, säger han.

När journalisten som går under pseudonymet Egor Putilov fick anställning som tjänsteman hos Sverigedemokraternas riksdagskansli mötte både SD och Putilov mycket skarp kritik, inte minst från Centerpartiet. Han anklagades för att vara det allvarligaste säkerhetshotet sedan andra världskriget, förklarar han.

Samtidigt presenterades aldrig något konkret som verkligen visade att Putilov var en säkerhetsrisk. En sådan risk har däremot Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren varit. Hon tog beslutet att äventyra omfattande skyddsvärd information som rör rikets säkerhet, en skandal som fortfarande rullas upp i medier.

Nyheter Idag har talat med Putilov som själv följer dramat runt Transportstyrelsen.

– Det är en enorm skandal i upprullning. Det som redan har framkommit är graverande för en regering som slår sig för bröstet vad gäller säkerhetspolitiken. Jag är förvisso inte någon specialist i säkerhetsfrågor men kan inte komma på rak arm på något liknande som har hänt i ett västland i modern tid. Både Transportstyrelsen och regeringen agerade minst sagt anmärkningsvärt. Jag hoppas att en utredning ska visa om det handlar om ren inkompetens, nonchalans eller något annat.

– Det finns även en personlig dimension i detta eftersom jag själv har skyddade personuppgifter och därmed fick mina personuppgifter röjda i den här läckan.

Putilov drar paralleller till hur medier och politiker reagerade när han var i blickfånget. Då fanns misstankar, i vart fall i medier, om att Putilov kunde vara agent åt sitt hemland Ryssland.

– En annan aspekt är att den här skandalen är väldigt avslöjande för det politiska och mediala klimatet i Sverige. I hösten 2016 kallades jag till exempel av Centerns gruppledare i riksdagen ”det allvarligaste säkerhetshotet sedan andra världskriget”. Jag undrar var han är nu och varför Centerpartiet hälsar på sin Facebook att de i stort sett är nöjda med den här regeringen.

Nu vill inte C rikta misstroendevotum mot S efter detta som hänt. Vad tänker du om det?

– Som sagt detta är väldigt avslöjande för det politiska och mediala klimatet i Sverige samt visar Centerpartiets egentliga prioriteringar. Och det är knappast att sörja för Sveriges säkerhet utan att vinna billiga politiska poäng. Därför är det helt i sin ordning att anklaga mig utan tillstymmelse till bevis för att vara ”det största hotet sedan andra världskriget” och samtidigt sitta stillatigande medan den egentliga skandalen rullas ut.

– Det är dock logiskt om man ska tänka på att C planerar ett samarbete med Socialdemokraterna och kanske delar redan ministerposter i den framtida regeringen. Frågan är däremot om de är regeringsdugliga. Att spinna en uppenbar fejknyhet med grundlösa anklagelser mot enskild medborgare men samtidigt strunta i verkliga säkerhetshot visar på ett dåligt omdöme. Hur som helst är det upp till väljarna att bedöma hur mycket förtroende i säkerhetsfrågor Centerpartiet har kvar.

Hur aktivt skulle du bedöma att främmande makt försöker tillskansa sig sådan här information?

– Det kanske förefaller konstigt för en person som anklagades att vara en mästerspion men jag är ingen specialist i sådana frågor. Som den som följer den säkerhetspolitiska debatten kan jag gissa att den här informationen är åtråvärd såväl för stater som för terrorgrupper och kriminella organisationer.

Om en myndighetschef i Ryssland skulle agera som Maria Ågren hade gjort, vad tror du påföljderna skulle bli?

– Att döma av Putins hårdföra ledarstil samt hans bakgrund i KGB tror jag att det skulle bli ett mångårigt fängelsestraff, i bästa fall. Om det däremot gäller en person från hans innersta krets skulle påföljderna bli jämförbara med den som Maria Ågren har fått – i praktiken ett löneavdrag på halva månadslönen. Huruvida Maria Ågren ingår i Putins innersta krets eller Löfvens har jag inget svar på.

Trots att skandalen kan vara den största som skakat Sverige på decennier har statsminister Stefan Löfven fortfarande inte kommenterat saken. Detta trots att inrikesminister Anders Ygeman ska ha känt till säkerhetsbristerna hos Transportstyrelsen i ett tidigt skede. Frågan har nu kommit att bli ytterst politiskt känslig.

– Det är klart att regeringen gör allt för att skademinimera – kanske främst vad gäller den negativa publiciteten. Men magnituden av denna skandal ska inte underskattas. Sedan det har kommit ut att en serbisk militär hade full tillgång till Transportstyrelsens information kan man med en viss säkerhet anta att skadan är skedd och att den är omfattande. I det här fallet blir den teoretiska möjligheten att någon tekniker kanske har läckt informationen högst reell i och med att en person med utbildning, förmåga och bakgrund som gör honom kapabel till att förstå värdet av informationen fick en obegränsad tillgång till den.

Just att en serbisk IT-tekniker med 10-årig bakgrund inom militären i Serbien lyckades få tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk visar hur illa myndigheten hanterat säkerheten, argumenterar Putilov.

– När det handlar till och med om vanliga jobb brukar arbetsgivare att snabbgoogla arbetssökande. Att en person med mångårig bakgrund som militär i ett annat land fick tillgång till säkerhetsklassad information visar på att även det elementära inte har gjorts när Transportstyrelsen delade ut befogenheter till sina system. Att myndighetsledningen visste exakt vilka lagar de planerar att bryta mot – vilket följer av SÄPOs förundersökning – gör saken ännu mer graverande. Man kan inte längre vifta bort det med att ”vi har varit naiva”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag