Egor Putilovs ”försvar” bekräftar precis det jag påstår

Chang Frick, grundare av Nyheter Idag.
  • Tisdag 20 feb 2018 2018-02-20
E-post 224

BLOGG ”Så här förfalskade Chang Frick sin nyhet”, skriver ”Egor Putilov” på Samhällsnytt och visar inte någonstans vad som är falskt. Tvärtom, i sak bekräftar han själv precis det jag påstår – vilket är uppgifter från hans egen företagshemsida.

Under gårdagen publicerade Nyheter Idag en PLUS-artikel med rubrik ”Så sålde Putilov tjänster för uppehållstillstånd – när han arbetade på Migrationsverket”. Påståendet i rubriken har täckning i texten. Jag visar att Putilov, genom ett företag han äger med en kollega, erbjuder just detta.

Jag visar även i artikeln hur de bägge företagarna är aktiva på ryskspråkiga forum som handlar om att flytta från Ryssland. Där upplyser Putilovs företag hur man kan gå till väga för att få uppehållstillstånd genom att registrera svenskt företag. På sin egen hemsida erbjuder de att ta hand om pappersarbete för detta ändamål.

Jag skriver ingenstans att det är olagligt, för det jag har inte funnit något som pekar på. Men att bolaget varit aktivt och att erbjudandet funnits på företagshemsidan samtidigt som Putilov arbetade på Migrationsverket – det är ett obestridligt faktum.

”En liten bi-verksamhet handlade om att erbjuda konsulttjänster åt företagare som vill investera i Sverige och starta ett företag här – en helt laglig verksamhet för övrigt”, skriver Putilov.

Men att han kallar det en bi-verksamhet förändrar ingenting. Det är fortfarande en del av verksamheten och således är mitt påstående sant.

I sitt försvar kör Putilov ett litet försåtligt trick. Han vill hävda att verksamheten i hans bolag inte var aktivt samtidigt som han arbetade på Migrationsverket. Men bolaget var aktivt, och texten med erbjudande låg uppe, samtidigt som han var anställd på Migrationsverket.

Att han skrivit på ryskspråkiga forum om att flytta till Sverige redan 2011 förändrar inte detta. Tjänsterna fanns fortfarande att köpa från Putilovs firma samtidigt som han arbetade på Migrationsverket.

Vidare står i klartext på Putilovs företagshemsida att han kan bedöma ärenden i förhand och ge ett besked om sannolikheten för att få uppehållstillstånd. Det är inte konstigt om man nu arbetar som handläggare på just Migrationsverket.

Uppgifterna är intressanta eftersom tidningen Arbetaren visar att Putilov själv fått uppehållstillstånd på falska grunder. Även där försöker Putilov på olika sätt slå ifrån sig uppgifterna som presenteras, men han har, vad jag kan se, inte på något sätt visat vad i Arbetarens artikel som är falskt.

Och det där går igen i tidigare granskningar när jag tittat på Putilov. När jag avslöjade hans resa till Grekland, tillsammans med Ekeroth, där de bägge gjorde en propagandafilm åt Avpixlat, var det oerhört svårt att få några vettiga svar från Putilov. Han var extremt besvärad över mitt gräv, men kunde knappast värja sig då jag kunde publicera både bilder och videomaterial från den resan.

Det vore mycket bättre om Putilov försökte vara helt transparent och berätta som det är. Ingen är perfekt och det är inte jag heller. Förtroende handlar inte om att vara perfekt, eller att aldrig göra något fel. Det handlar om att vara ärlig och stå för sådant som kanske inte är helt smickrande om en själv.

I många lägen är Putilov en väldigt duktig journalist och han är en jävel på att hitta avslöjanden. Inget snack om den saken. Och någon rysk spion tror jag knappast att han är, mycket talar för motsatsen. Men han har ett beteende och en historik som väcker frågor och precis som att han själv granskar andra, måste han finna sig i att han själv också blir granskad.

Sådana är spelreglerna för alla.

Det är också extra viktigt att medier, som normalt uppfattas som ”alternativa medier”, granskar varandra. Min störst kritik mot de ”etablerade medierna” är att de många gånger håller varandra bakom ryggen, det är just det som gör att alternativa medier finns.

Av samma anledning ska inte ”alternativa medier” på något sätt hålla varandra bakom ryggen, eller undvika att granska varandra. Då skapas en ny ”politisk korrekthet” och en ny ”åsiktskorridor” med allt vad det innebär.

Jag tror, i slutändan, att det knappast är vad våra läsare förväntar sig av oss.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag