Ekeroth rasande på Historiska Museet

Kent är arg. Denna gången på Historiska Museet. Bilden är ett montage.
  • Tisdag 3 jun 2014 2014-06-03
E-post 0

NATIONALDAGEN Sverigedemokraternas riksdagsledamot är rasande på Historiska Museets arrangemang inför nationaldagen. -Kulturmarxisterna, oikofoberna och Co förnekar sig inte, skriver Ekeroth på Facebook.

Historiska Museet annonserar på sin hemsida att de erbjuder ett nationaldagsfirande riktat till människor med flera olika nationaliteter. I en av punkterna i programmet står att nationalsången ska framföras på fyra olika sätt och på fyra olika språk. En annan punkt i programmet handlar om en vernissage för projektet Gränslöst. Nu rasar riksdagsledamoten Kent Ekeroth mot programmet.

– Kulturmarxisterna, oikofoberna o Co förnekar sig inte, skriver Ekeroth med en hänvisning till programmet där bland annat kulturarbetaren Behrang Miri ingår.

Drar paralleller till kommunism och sovjet

En av skrivelserna som Ekeroth reagerar på är följande: Boksläpp för barn med Behrang Miri! Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt på svenska, engelska och arabiska. Med bakrund av bland annat detta drar Ekeroth paralleller till totalitära samhällen. Det är inte första gången Ekeroth uttrycker sig dramatiskt när han kritiserar sådant han inte tycker om.

– Alltså en mångkulturell indoktrineringsfest för småbarnen. De har verkligen lärt sig det där med indoktrinering från sina vänner i forna Sovjet/DDR, avslutar Ekeroth på Facebook.

När Nyheter Idag ringer upp Kent Ekeroth förklarar han vad han menar med sitt facebookinlägg. Bland annat menar han att det är vanligt förekommande att kulturella institutioner bedriver någon sorts propaganda.

– Jag tycker det är typiskt hur olika kulturella institutioner i Sverige, så fort de får chansen, alltid ska framhäva något annat än det svenska till och med på dagar då vi ska vara stolta över vårt land och vår kultur, säger Ekeroth i telefon.

Men är det inte kontroversiellt att använda ord som ”kulturmarxist”, ”oikofob” och dra paralleller till Sovjet?

– Jag tycker det är tydligt att den mångkulturalistiska vänstereliten i det här landet är oerhört ivriga att från en tidig ålder indoktrinera alla i mångkulturens ”förträfflighet”. Det här blir tydligt i flera situationer, till exempel nu på nationaldagen.

Återigen, är inte uttalanden kontroversiella för att komma från en riksdagsledamot?

– Jag tycker samhället är kontroversiellt. Det är inte jag som är kontroversiell, det är det här vänstervridna samhället som skiljer sig från resten av Europa och världen, svarar Ekeroth.

Ekeroths raseri mot Historiska Museet tar inte slut där. När vi talar med honom är han upprörd och tycker att samhället gör fel när de arrangerar den här typen av aktiviteter för barn och ungdomar.

– Det borde vara åldersgräns för den här indoktrineringen, avslutar Kent Ekeroth i telefonen.

Vill inte kommentera Ekeroths påhopp

Historiska Museets pressansvarige, Ulrika Mannberg Günther, tar Ekeroths kritik mot arrangemanget med ro när Nyheter Idag ringer upp för att få en kommentar.

– Vi vill inte specifikt kommentera vad Kent Ekeroth säger, förklarar Ulrika i telefonen.

Däremot hänvisar Ulrika oss till ett pressmeddelande från Historiska Museet där de förklarar bakgrunden till Nationaldagsfirandet. En av aspekterna de vill ta med är samtidens Sverige och hur det påverkar nationaldagsfirandet.

”Svenska symboler används ibland för att utestänga människor”

– Det är spännande att lyfta fram nationaldagen och dess historia ihop med de traditioner vi skapar kring den idag, säger Maria Jansén, överintendent på Historiska Museet i pressmeddelandet.

Men det är inte bara samtiden som är viktig att förhålla sig till, menar Maria Jansén. I pressmedelandet poängteras även att mångfald inte är något nytt i Sverige, något Maria tycker man ska ta hänsyn till.

– Ibland används historia och vissa svenska symboler för att utestänga människor. Vi tycker det är viktigt att visa att mångfald inte är något nytt i den svenska historien och att vi alla är med och skapar morgondagens historia, avslutar Maria Jansén i pressmeddelandet.

Nedan ser du vad Ekeroth skriver på Facebook

Faksimil från Facebook där Kent går till attack

Faksimil från Facebook där Kent går till attack

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag