Ekeroths attack mot ny VD på SVT – ”Gett pris till AFA-kopplad våldsvänster”

Kent Ekeroth (SD) Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 17 sep 2014 2014-09-17
E-post 0

MEDIA Sveriges Television har utsett journalisten Hanna Stjärne till ny VD och hon ska påbörja sitt nya arbete inom sex månader. Nu får utnämningen kritik i sociala medier och riksdagsledamoten Kent Ekeroth är djupt kritisk. – Som politiker förväntas vi inte ha synpunkter på public service, men det här förbättrar såklart inte SVT:s rykte, säger han till Nyheter Idag.

Närmast kommer Hanna Stjärne från tidningen UNT där hon är chefredaktör och VD. I den nya rollen på SVT kommer hon ansvara för en betydligt större medieaktör och kritik har redan framförts på olika nätsajter. Det är framför allt hennes roll som ordförande i Föreningen Grävande Journalister som står i skottgluggen, då hon var med om att ge Researchgruppen en guldspade för deras uppmärksammade kartläggning av personer som skrivit anonyma kommentarer på nätet.

Tung kritik från flera håll

Med motiveringen ”För en banbrytande och innovativ research som innebar ett genombrott och gav ny kunskap om det anonyma näthatet” tilldelades Researchgruppen det prestigefyllda priset, bland annat för att ha avslöjat anonyma kommentarer från Jim Olsson i Göteborg. Redan då väckte publiceringen kritik från flera håll, bland annat från Piratpartiets partiledare Anna Troberg.

– Trots att det inte rörde sig om offentliga personer valde Expressen ändå att hänga ut flera av dem med både namn och bild, skrev Anna Troberg i en debattartikel publicerad hos Expressen.

I debattartikeln fortsatte även Troberg sin kritik mot Expressens chefredaktör Thomas Mattsson som i sin tur ska ha försvarat sig i en radiodebatt med att vissa människor förtjänar att hängas ut för sina åsikters skull, ett resonemang som Troberg invänder starkt emot. Nyligen publicerade New York Times en op-ed där Expressens agerande beskrivs med ordet ”intimidation” som betyder ”skrämmas”. I ett vidare perspektiv menar artikelförfattaren Benjamin Teitelbaum att Researchgruppen och Expressens avslöjande är en del i ett agerande som gör att hela den svenska valrörelsen kan anses illegitim.

”De valde en VD som gett pris till AFA-kopplad våldsvänster”

Hanna Stjärne var ordförande i Föreningen Grävande Journalister när man gav en guldspade till den hårt kritiserade publiceringen i Expressen. Nu möter utnämningen av henne som ny VD för SVT även kritik från riksdagsledamot Kent Ekeroth (SD). Han menar att det kan bero på en form av nepotism.

– Jag är väl inte direkt förvånad. Gammelmedia består ju av ett visst gäng där alla har kopplingar till varandra. Denna gång valde de en VD som alltså har gett pris till AFA-kopplad våldsvänster, där flera av de inblandade blivit dömda för rätt grova brott, inklusive våldsbrott. Dessutom för ett agerande som involverade illegala metoder. Som politiker förväntas man ju inte ha synpunkter på hur public service arbetar, men det är klart att detta inte direkt förbättrar SVT:s rykte eller försök att framstå som objektiv.

Ekeroth ifrågasätter hela idén om att SVT håller sig objektiva och när vi pratar om ämnet är han luttrad. På frågan om han litar på att Stjärne kan vara neutral i sin roll som VD är han högst tveksam.

– Nja, det var ett tag sedan jag förväntade mig något sådant från svensk massmedia. Vi kan bara titta på SVT:s valvaka under EU-valet för att få det bekräftat.

Nyligen uttryckte Kent Ekeroth en vilja om att ”stoppa” svenska medier ”i sinom tid” på det sociala mediet twitter. Nyheter Idag passade på att be Ekeroth utveckla vad han egentligen menade.

– Jag tycker att dem som försöker tolka det där spelar dumma. Det handlar om en diskussion om att Expressen inte fick närvara på Sverigedemokraternas valvaka. När det samlade mediaetablissemanget slöt upp var det någon som skrev att man inte kan ”stoppa media”. I den diskussionen syftade jag såklart inte på att förbjuda någon media utan att alternativa medier växer fram som kan utmana den etablerade bilden.

Varför behöver de etablerade medierna utmanas menar du?

– Jag tycker att den senaste valkampanjen talar sitt tydliga språk. Det finns inte ett enda medie i gammelmedia som inte aktivt motarbetar Sverigedemokraterna och aktivt stöder massinvandring och mångkultur. Resultatet av det kunde vi se i det massiva och enhetliga mediedrevet mot SD i valet där återigen det kriminella nätverket Researchgruppen ingick. Samma kriminella nätverk som den nya SVT-chefen alltså gett ett prestigefyllt pris.

Ekeroth menar vidare att utfallet från riksdagsvalet bevisar hans tes om att såväl styrande politiker som etablerade medier går i otakt med folkopinionen.

– Att tretton procent röstade på oss visar att det behövs både nya medier och en annan politik vad gäller invandring och mångkultur.

Det var inte länge sedan flera debattörer även kritiserade Sveriges Radio, som även de ingår i public service, vad gäller deras hantering av Sverigedemokraterna. Då handlade det om att partiledaren Jimmie Åkesson spelat på nätkasino för stora summor pengar, ett avslöjande som bygger på Åkessons privatekonomi.

– Den här historien runt nya VD:n Stjärne är bara en i raden av fadäser som public service gjort på senare tid och det eroderar förtroendet för hela konceptet med skatte- eller licensfinansierad media, avslutar Ekeroth i telefonen.

Nyheter Idag har sökt Hanna Stjärne för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag