Ekeroths twittrande skadar SD

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 9 jan 2020 2020-01-09
E-post

Trots att den förre detta SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth inte längre har någon officiell roll att tala om inom Sverigedemokraterna lyckas han ändå skapa rubriker. De senaste är allt annat än positiva för hans eget parti.

Flera människor med olika sorters anknytning till Sverige omkom i en flygkrasch utanför Teheran häromdagen. Planet var på väg till Kiev men störtade strax efter att det lyft från flygplatsen i Iran. Samtliga ombord dog i kraschen.

Av de omkomna har 17 personer anknytning till Sverige. Inte helt oväntat var flera av dessa så kallade ”ensamkommande”, eller i mer vardagligt tal ”afghaner”. Det är en grupp som väcker känslor, inte minst då det inom denna grupp är vanligt med både åldersfusk och en påhittad bakgrund.

Det är inte heller ovanligt att individer ur den här gruppen i olika grad lever utanför det svenska samhället och begår brott. På samma gång förefaller ensamkommande sexutnyttjas av äldre damer med landstingsfrisyr.

Och att flera av dem är här beror sannolikt på att de lockats hit genom en signalpolitik som inte sällan lurar människor. Det saknas inte argument för endera sidan i debatten att kasta mot sina motståndare när det kommer till denna grupp. Inte minst kritiken mot gymnasieamnestin visar hur laddad frågan är.

När Sveriges Radio rapporterar att flera ”smålänningar” omkommit kan inte Ekeroth hålla fingrarna borta från Twitter. Förmodligen är de allra flesta i både Småland och Afghanistan överens om att smålänningar och afghaner är två olika grupper. Sedan kan man såklart ha en diskussion om när en invandrad afghan ska ses som en svensk, eller rentav, smålänning.

Här kunde såklart inte Ekeroth låta bli att påpeka det han tycker är uppenbart galet med att SR kallar några av de omkomna för just smålänningar. Och till det skrattsmileys.

Smålänningar eller inte, det är fortfarande människor som dött och som i vart fall har en anknytning till Sverige och i det här fallet Jönköping. De har förmodligen vänner och bekanta där, det är ju trots allt där de till vardags lever.

Det är lite det här som Ekeroth inte förstår. Hur kritisk man än är mot SR och de ensamkommande är den typen av tweet med medföljande smileys allt annat än snygg. Även om det är Sveriges Radio som Ekeroth rent logiskt kritiserar blir det, i sammanhanget, en osmaklig kommentar.

Det finns tillfällen där det på allvar är vettigt att ifrågasätta de ensamkommande. De flesta av dessa afghaner kommer egentligen från just Iran. Det är välkänt att många afghaner som utvisas till Afghanistan har det lilla problemet att de kommer till ett land de aldrig varit i tidigare.

Därför ligger det också nära till hands att fråga sig varför ensamkommande som flytt till Sverige plötsligt åter befinner sig i det land de säger sig flytt ifrån. Det finns många legitima frågor att borra djupare i.

Men när de förolyckats i en flygkrasch är det inte ett sådant tillfälle. Istället öppnade Ekeroth upp för en diskussion om hans egen person.

Och den diskussionen skadar Sverigedemokraterna. Igen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag