Ekot: IS-kvinnor kan landa på måndagen – ”en tickande bomb”

Genrebild. Foto: Jason Peper (CC BY-SA 2.0)
  • Måndag 6 sep 2021 2021-09-06
E-post

SVERIGE Tre svenska IS-kvinnor samt deras barn har utvisats från Syrien och är på väg till Sverige. Enligt uppgifter till Sveriges Radios korrespondent kan de landa i Sverige redan på måndagseftermiddagen.

I början av juni kom det kurdiska självstyret i norra Syrien överens med svenska utrikesdepartementet om att flera av de IS-kvinnor som internerats ska utvisas till Sverige. Det handlar om personer där den lokala myndigheten saknar bevis för åtal.

Enligt Sveriges Radio är nu tre IS-kvinnor och deras barn på väg till Sverige. Radions Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén har fått uppgifter om att de kommer att landa i eftermiddag.

– Men det är ingenting jag har kunnat bekräfta eftersom det råder stort hemlighetsmakeri kring detta, och UD uttalar sig inte alls, säger hon.

Uddén berättar att det kurdiska självstyret vill bli av med de IS-fångar som har kommit dit från andra länder. Om de inte utvisas skulle kurderna få problem i framtiden.

– Då hade en ny generations jihadister uppfostrats. Alla dessa tiotusentals barn som kurderna ibland, tyvärr, kallar för ”en tickande bomb”, säger Cecilia Uddén.

– De säger att om de inte blir omhändertagna så kommer de att bli ännu farligare än sina föräldrar eftersom de nu uppfostras att hata omvärlden av mammor som lär dem att pappa är i paradiset – ”han dog som martyr och nu är det din uppgift att hämnas för att återupprätta pappas heder”.

– Jag har inte träffat någon svensk IS-kvinna som hyllar kalifatet på det sättet, men många andra irakiska och syriska kvinnor som säger att ”mina barn ska bli nästa generations jihadister”.

Läs även: Totalkris för L och konservativ majoritet i Sentio augusti

Läs även: Tre döms för brutalt rån mot äldre kvinna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag