Elbrist hotar i Västsverige – närmar sig maxkapacitet

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 21 jun 2021 2021-06-21
E-post 182

VÄSTSVERIGE Västsverige riskerar att drabbas av elbrist på sikt om inget görs för att utöka kapaciteten i elnätet, rapporterar Sveriges Radio.

Tula Ekengren är regionutvecklare med ansvar för energifrågor på Västra Götalandsregionen, och hon säger att problemet har underskattats.

– Vår bedömning är att elnätskapaciteten inte kommer räcka till, och det betyder att det kommer bli så pass trångt att saker och ting inte får plats och därmed inte kan bli av, säger hon till Ekot.

Den västsvenska industrin är beroende av andra regioner för sitt behov av el, vilket ställer krav på elnätets kapacitet som nu allt snabbare närmar sig sitt tak.

Att bygga ut elnätet görs inte i en handvändning utan kan ta tio till tolv år.

– Vi kan inte vänta till att företagen är så pass redo att man skickar in en ansökan om utökad effekt för då har vi förlorat för många år i den tiden som vi behöver för att utveckla elnätet, säger Tula Ekengren.

Risken för att elen inte ska räcka till gör att företag drar sig för att göra investeringar.

– Jag vet att det finns sekretessbelagda förfrågningar om etableringar i Göteborg, och de etableringarna – och då pratar vi tusentals arbetstillfällen – avvaktar innan de med säkerhet vet att Göteborg kan säkra effekten åtminstone de kommande 15-20 åren, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren, till Ekot.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Läs även: Vattenfall satsar på estnisk kärnkraft: ”Kommer att behövas kärnkraft även efter 2045”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag