Elever i Göteborg försvinner efter sommarlov – bortgifta barn upptäcks inte

Foto: Max Pixel
  • Söndag 14 okt 2018 2018-10-14
E-post 283

GÖTEBORG Trots kommunen försök att informera kommunpersonal om potentiellt bortgifte fortsätter barn försvinna från skolor efter sommarlov.

Efter sommarlovet är det nio elever i Göteborg som inte återvänt till skolan. Myndigheterna befarar att det rör sig om att barnen har blivit bortgifta i sina föräldrars hemländer, uppger Sveriges Radio.

Myndigheterna jobbar med att begära ut information från samtliga rektorer och förskolechefer på grundskolorna och gymnasierna i Göteborg för att sammanställa hur många elever det kan vara som försvunnit.

På våren 2018 genomförde Göteborgs stad en kampanj för att informera kommunpersonal om hur man upptäcker att barnen kan komma att bli bortgifta. Trots detta har alltså ett flertal barn försvunnit efter sommarlovet.

– Hittills har jag fått besked att man har en oro för nio barn som saknas sedan terminsstarten. I majoriteten av de fallen är orosanmälan till socialtjänsten gjord och polisanmälan i ett fallen, säger Katarina Idegård, Göteborgs Stads samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck, till Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: ”Inte i vårt Sverige”: Informationsblad om barngifte väcker raseri

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag