Elever träffade Hamasledare på skolresa med toleransprojekt

Bild: Fars Media Corporation/CC BY 4.0
  • Måndag 30 okt 2023 2023-10-30
E-post

En grupp svenska skolelever som reste till Jerusalem i ett toleransprojekt fick förutom förintelse-överlevare träffa Hamasledaren Sheikh Khaled Tafesh, rapporterar SVT Nyheter.

Det är Sannerudsskolan i värmländska Kil som sedan 2015 arrangerat resor för elever genom det kommunalt finansierade Toleransprojektet. Eleverna har tidigare besökt bland annat koncentrationsläger och förintelsemonument i Polen.

I juni i år åkte eleverna, av vilka de flesta var i gymnasieåldern, till Jerusalem och Västbanken där eleverna bland annat fick träffa förintelseöverlevare – men också Sheikh Khaled Tafesh, lokal ledare för terrororganisationen Hamas.

– Vi fick en förfrågan om vi ville att han skulle besöka oss och vi tyckte att det lät intressant, säger läraren Jens Tollskog till SVT.

Sheikh Khaled Tafesh är en välkänd Hamasledare i området runt Betlehem på Västbanken som står på amerikanska finansdepartementets sanktionslista och offentligt hyllat Usama bin Ladin som en hjälte.

Jens Tollskog säger att eleverna inför mötet informerats om att mannen representerade en terrororganisation, och att han ”blev rätt bra grillad”.

Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig är emellertid kritisk.

– Det är så klart jätteviktigt att man träffar personer av olika åsikter och utmanar sina uppfattningar, men någonstans måste man ju dra gränsen, säger han till SVT.

Läs även: Hyllade Hamas – nu hånar klimatalarmisten fördömanden av terrorgruppen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag