Eliasson stoppade gränskontroller när invandringen var som störst

Eliasson "ansåg" inte att det behövdes gränskontroller. Foto: Lars Hedelin samt Nyheter Idag
  • Torsdag 17 Nov 2016 2016-11-17
E-post 1901

STOCKHOLM Rikspolischef Dan Eliasson fördröjde införandet av gränskontroller under den stora vågen av invandring hösten 2015, trots att både gränspolisen och den nationella operativa ledningsgruppen tryckte på för att det skulle införas. Det framgår av en granskning utförd av Riksrevisionen.

Att flyktinginvandringen hösten 2015 slog alla rekord kan ha sin förklaring. I en granskning från Riksrevisionen, som Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson uppmärksammar, framgår att både gränspolisen och den nationella operativa ledningsgruppen tryckte på om att gränskontroller behövde införas.

”Enligt uppgift var samtliga regionala gränspolissektioner i mitten av september överens om att det fanns ett behov av att återinföra gränskontroller”, står att läsa i granskningen.

Likadant gjorde den nationella operativa ledningsgruppen en liknande bedömning i september, när flyktinginvandringen började slå alla rekord.

”Även Polismyndighetens nationella operativa ledningsgrupp (NOLG) bedömde i september att ’vi är nära ett läge där polisen bör framföra ett förslag till regeringen avseende gränskontroll, partiell koncentrerad till ett par platser i Sverige – främst Syd’, även om det skulle vara en stor ansträngning på personalnumerären inom polisen”, konstaterar rapporten vidare.

Eliasson ”ansåg” inte att gränskontroller behövdes

Trycket mot myndigheter som Migrationsverket ökade dag för dag och flyktingkrisen kom att bli allt mer akut. Men trots att både gränspolisen och den nationella operativa ledningsgruppen framfört behovet av gränskontroller ”ansåg” rikspolischef Dan Eliasson att det inte behövdes. Någon begäran om gränskontroller inkom aldrig till regeringen.

”Den 21 oktober meddelade dock gränspolissektionen vid Noa polisregionerna att rikspolischefen inte ansåg att läget var sådant att Polismyndigheten kunde besluta om att återinföra gränskontroller. Polismyndigheten gjorde inte heller någon framställan om återinförda gränskontroller till regeringen. Efter detta gick beredskapen för att återupprätta gränskontroller ned. När beslutet sedan fattades av regeringen den 12 november 2015 blev flera berörda överraskade”, står att läsa i granskningen.

Gudmundson konstaterar att Eliasson fördröjde gränskontrollerna effektivt under den period i höstas mellan månaderna september till november förra året, en period då det kom 100 000 asylsökare till Sverige.

Eliasson har aldrig arbetat som polis tidigare, däremot har han varit generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag