Eliassons massutskick: Vill hindra att fler gör som Peter Springare

Inte riktigt fridens liljor från Dan Eliasson. Foto: Pressbild Lars Hedelin samt faksimil Facebook
  • Torsdag 9 mar 2017 2017-03-09
E-post 2723

ÖREBRO Efter att Peter Springare skrivit ett debattinlägg i lokaltidningen Nerikes Allehanda har ett massutskick från rikspolischefen Dan Eliasson skickats ut till polismyndighetens 30 000 anställda. Utskicket innehåller regler för hur poliser får använda datorerna. – I slutändan handlar det här om en trovärdighetsfråga, säger polisens kommunikationschef i region Bergslagen Mats Nylén till SVT Örebro.

Efter att Peter skrivit ett debattinlägg i lokaltidningen Nerikes Allehanda blev han av polismyndigheten anmäld för tjänstefel och dataintrång. Misstanken är att Peter ska ha sökt i polisens datasystem på ett olovligt sätt, detta efter att Peter, enligt SVT, uppgett att han sökt i systemet för att sammanställa statistik för privata syften.

På sin privata Facebook skriver Springare bland annat om samhällsproblem och hur han upplever sin vardag som polis, något som är öppet för allmänheten att läsa och diskutera. Springare är på sin Facebook tydlig med att det är hans privata åsikter som han torgför i den offentliga debatt som blivit resultatet av hans första Facebookinlägg.

För att hindra att fler poliser gör som Peter Springare har nu rikspolischef Dan Eliasson skrivit ett brev till myndighetens 30 000 anställda. I brevet poängterar han att man endast får använda polisens datasystem när det är nödvändigt för att kunna utföra en arbetsuppgift.

Kommunikationschef Mats Nylén säger till SVT Örebro att skrivelsen inte innehåller några nya regler utan snarare ska fungera som ett förtydligande för polismyndighetens anställda. Förtydligandet kom  någon vecka efter att myndigheten anmält Peter Springare.

– Han är betald för att bedriva polisverksamhet, inte för att debattera, säger Mats Nylén till SVT Örebro.

Mats poängterar även att Peter Springare omfattas av den svenska yttrandefriheten, men han får inte använda polisens system för privata debattinlägg.

– I slutändan handlar det här om en trovärdighetsfråga. Det är viktigt att allmänheten har förtroende för att våra system endast används i den polisiära verksamheten.

Facebookgruppen Stå upp för Peter Springare har under torsdagseftermiddagen 221 000 medlemmar.

Vem har du mest förtroende för?
19351 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag