Elkrisen fortsätter – elpriset i maj tredje högsta hittills

Bild: Andrey Metelev/Unsplash
  • Onsdag 8 jun 2022 2022-06-08
E-post 284

Trots vårvärmen fortsätter de höga elpriserna. Under maj var priset 1,39 kronor per kilowattimme i södra Sverige, vilket är tredje dyraste månaden som har uppmätts på elbörsen Nordpool sedan södra Sverige fick en egen priszon 2011.

Elmarknadsanalytiker Christian Holtz säger till TT att priserna framförallt har att göra med kriget i Ukraina.

– Gaspriserna har skjutit i höjden. Då blir det dyrt att producera el i omgivande länder, och det smittar av sig på Sverige, säger han.

Holtz varnar också för att elkrisen kan förvärras kommande vinter.

– En stor del hänger på gasflödet från Ryssland – kapas det helt kommer priserna att skjuta i höjden och i extremfall kan vi behöva ransonera. Just på grund av gasen kan nästa vinter bli värre än den förra, prismässigt.

Elkrisen inleddes redan innan Ryssland invaderade Ukraina. Även då menade regeringen att höga gaspriser på kontinenten låg bakom de skenande elpriserna.

Läs även: Forskare: Nära hälften så hög elpriser om Ringhals inte hade stängts

I början av februari presenterade Energiforsk en beräkning som visade vad en fortsatt drift av Ringhals stängda reaktorer hade kapat elpriserna i södra Sverige med mellan 30 och 45 procent.

– Vad det visar är att vi har ändå en ganska stor rådighet, alltså vi har ett inflytande i Sverige på vilka elpriser vi får, och vilken elmarknad vi vill ha, sade Markus Wråke, VD på Energiforsk, till Sveriges Radio.

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade regering efter valet 2014 var ett krav från Miljöpartiet att fler kärnkraftsreaktorer skulle läggas ned, vilket S accepterade.

– Vi ska säkerställa att det stängs kärnkraftsreaktorer under den här mandatperioden, och det kommer också att bli så, sade dåvarande klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)  till SVT år 2015.

Därefter har regeringen stängt sammanlagt fyra reaktorer: två i Oskarshamn (2015 och 2017) samt två i Ringhals (2019 och 2020).

Läs även: M vill satsa 400 miljarder på ny kärnkraft – ska räcka till 10 nya reaktorer

Läs även: Finska elpriser sjunker efter att nytt kärnkraftverk startat

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag