Elsa Widding lämnar SD – blågult övertag i riksdagen minskar

Bild: Faksimil Youtube.
  • Måndag 1 maj 2023 2023-05-01
E-post 0

Riksdagsledamoten Elsa Widding lämnar Sverigedemokraterna. Det meddelar hon i en film på Youtube som laddades upp på måndag morgon. Hon kommer emellertid stanna kvar i riksdagen som partilös, och blir därmed riksdagens första ”vilde” den här mandatperioden. Widdings avhopp från SD innebär att det blågula blocket numera bara har en mandats övervikt i riksdagen. 

I filmen hänvisar Widding till att utbildningsminister Mats Persson (L) och hans partiledare Johan Pehrson utsatt henne för en ”smutskastningskampanj”.

Det handlar om en konferens Widding medverkat på i Norge, där vaccinmotståndare och personer som förringar Förintelsen ska ha deltagit enligt Expo, vilket fick Mats Persson att gå i taket.

– Som riksdagsledamot måste man vara medveten om vilka konferenser man medverkar på. Hon legitimerar den här typen av konstiga åsikter; att vaccin skulle vara farligt, konspirationsteorier om judar eller för den delen klimatförnekelser, sade Mats Persson (L) till TV 4 Nyheterna och krävde en ursäkt av Widding.

Anklagelserna från Persson har enligt Widding passerat en gräns för vad hon accepterar.

– En gräns har här passerats för vad jag accepterar. Sverigedemokraterna stöttar regeringen genom Tidöavtalet, men jag hade förväntat mig att mitt parti tog avstånd mot dessa avskyvärda påhopp som Liberalernas främsta företrädare gör sig skyldiga till, säger Widding i filmen.

– De anklagar mig för att stödja de som förnekar eller förringar ett fruktansvärt folkmord på sex miljoner judar. I lagens mening är detta givetvis att likställa vid grovt förtal, säger Widding och hänvisar till ett inlägg Mats Persson skrivit på Twitter.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har enligt Expo ställt sig bakom Perssons kritik av Widding. Samtidigt har SD inte uttalat sitt stöd för Elsa Widding i frågan.

– Trots detta förtal väljer Sverigedemokraterna att inte kommentera frågan i media. Men tystnaden talar sitt tydliga språk. En gräns har nu passerats även här, säger Widding i den Youtube-film som laddats upp och fortsätter:

– Jag har därför bestämt mig för att lämna partiet. Jag upplever däremot att jag har ett starkt stöd hos väljarna, och inte minst hos alla dem som har personkryssat mig. Så länge jag kan göra nytta i Sveriges riksdag så kommer jag att sitta kvar med ambition att fokusera på tre viktiga frågor.

–  Ett: att bidra till en mer nyanserad klimatpolitik. Två: att bidra till att öka förståelsen för vindkraftens miljökonsekvenser och ineffektivitet. Tre: bidra till att riksdagen diskuterar konsekvenserna för Sveriges suveränitet av WHO:s planer på att utöka sitt mandat.

– För dessa frågor hoppas jag kunna söka stöd i kammaren över partigränserna och ser fram emot att kunna delta i intressanta debatter i kammaren framöver, avslutar Widding.

Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg skriver i en kommentar till Nyheter Idag att Widding kommer rösta med partiet i ”kommande viktiga voteringar”, och att man hoppas att Widding kommer lämna sin plats i riksdagen till förmån för någon som kommer företräda SD.

”Elsa Widding bekräftade idag för partiet att hon har lämnat Sverigedemokraterna. Hon har också meddelat oss att hon kommer att sitta kvar som politisk vilde. Vidare att hon avser rösta i linje med partiet i kommande viktiga voteringar. Elsa har under sin korta tid i partiet lyft flera viktiga frågor till diskussion och även gjort en god insats för partiet internt” skriver Lindberg och fortsätter:

”Vi respekterar Elsa beslut, men beklagar samtidigt att hon valt att gå den vägen. Som den starka gemensamma röst partiet utgör så hoppas vi att Elsa väljer att lämna sin plats i riksdagen till förmån för någon som företräder Sverigedemokraterna.”

Nyheter Idag söker Elsa Widding.

Läs även: Kallades ”klimatskeptiker” av SVT – får uppdrag av SD: ”Bryr mig inte om det där fjanteriet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag