En fem våningar hög utskrift

  • Onsdag 21 jan 2015 2015-01-21
E-post

KINA Att framtiden är skriven i 3d blir allt mer uppenbart. I Shanghai har det kinesiska företaget Winsun Decoration Design Engineering Co byggt ett fem våningar högt lägenhetskomplex av delar gjorda i en 3d-skrivare. Och materialet bestod helt och hållet av rest- och avfallsprodukter från andra byggen.

Husskrivaren är 6,6 meter hög, 10 meter bred och 150 meter lång. Och storleken har betydelse. Winsun säger sig ha tiodubblat produktionstakten jämfört med sin tidigare skrivare. De räknar nu med att kostnaden för hus kan halveras, samtidigt som byggarbetsplatsen blir tystare och renare. Företaget säger att husbygget följer alla föreskrifter och är fullständigt säkert att bo i. De hoppas i framtiden kunna skriva ut hus så höga som tolv våningar.

Framöver väntar expansion i många länder, och ett flertal fabriker skall byggas i öken, där sanden får utgöra en stor del av byggmaterialet. Det öppnar för många intressanta möjligheter att i framtiden kunna bygga i avlägsna områden där traditionellt byggande är dyrt på grund av behovet av långväga frakt av byggmaterial och maskiner.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag