En halv procent av alla cykelstölder klaras upp

Foto: Pixabay
  • Måndag 18 okt 2021 2021-10-18
E-post 116

SVERIGE I fjol anmäldes drygt 77 000 cykelstölder i Sverige, men i endast en halv procent av fallen kunde en person knytas till brottet. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, enligt SVT.

2019 uppgav vart nionde hushåll att man drabbats av en cykelstöld. 2020 anmäldes drygt 77 000 cykelstölder, men många av de som drabbas av brottet väljer att inte anmäla.

Uppklarningsprocenten för cykelstölder ligger på en halv procent.

– Det förvånar mig inte alls, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla/Upplands Bro, till SVT. Enligt honom beror det på brist på resurser och att cykelstölder då inte prioriteras.

– Våra poliser ute har att göra och blir skickade på olika saker som har högre prioritet. Finns det lediga resurser, då bör man kunna åka dit. Och det händer, men det är ganska få fall.

SVT: Kan det inte bli ett problem med tron på polisen när de aldrig kommer ut?

– Det känns ju inte bra som polis att säga: ”Vi skulle gärna vilja hjälpa dig men vi har inte det utrymmet.” Tyvärr så är det så, det blir prioriteringar.

SVT har pratat med Anci Bergfeldt som fick sin cykel stulen i området Jakobsberg i somras. Hon hittade den utlagd på Blocket och ringde polisen, som dock inte kunde hjälpa henne.

”Vi kanske kan komma i morgon, för det är mörkt nu och då får vi jaga dem”, sade polisen enligt Anci Bergfeldt.

– På 70-talet och 80-talet och framåt tog ju polisen det här på allvar. I dag är det bara att gå och ta en cykel och gå hem, ser det ut som. Det är ingen som bryr sig, säger hon.

Läs även: Äldre man döms för parasollkast mot ambulanshelikopter

Läs även: Ville mörda sin syster för påstådd otrohet – inget hedersmotiv enligt åklagaren

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag