”En kopia av den fascistiska identitära rörelsen”

Gustav Kasselstrand i den omdiskuterade SDU-videon. Foto: Faksimil Youtube
  • Tisdag 27 maj 2014 2014-05-27
E-post 0

SVERIGE Idag publicerade sverigedemokraternas ungdomsförbund en video som riktar sig till andra ungdomsförbund i Europa. – Det här är en hyllning till våra europeiska bröder och systrar, hälsar ordföranden Gustav Kasselstrand i videon.

Efter stora valframgångar för bland annat franska Front National och andra EU-kritiska och nationalistiska partier släpper nu Sverigedemokratisk Ungdom en hyllningsvideo till andra ungdomsförbund i Europa.

– Europa tillhör oss, säger flera av personerna i videon på olika språk.

Videon inleds med att SDUs förbundsordförande Gustav Kasselstrand tittar in i kameran i den svartvita videon, tonsatt med dramatisk musik. På engelska inleder han vad videon handlar om.

– Det här är en hyllning till våra Europeiska bröder och systrar, förklarar Kasselstrand i videon.

Gör kopplingar till fascism och identitärer

Henrik Johansson driver bloggen ”interasistmen” och är djupt kritisk till SDU. Han har länge följt Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet och han menar att videon är ytterligare ett bevis på att SDU tar ett steg i en obehaglig inriktning.

– Det är en direkt kopia av den fascistiska identitära ungdomsrörelsen i Frankrike, säger Henrik Johansson på inte rasist men.

Henrik syftar på en video som ”Generation Identitaire” har släppt i Frankrike. Även den videon är svartvit, med människor som talar in i kameran och tonsatt med dramatisk musik. Innan vi avslutar samtalet med Henrik Johansson poängterar han att han inte är förvånad.

– Det är ju vida känt att Kasselstrand och folket runt honom har kontakter med den identitära rörelsen. Att man nu börjar kopiera deras propaganda känns bara som ett naturligt steg i deras utveckling.

Nyheter Idag har försökt nå SDU för en kommentar.

Nedan kan du se videon från Sverigedemokraternas Ungdomsförbund

Här är videon från ”Generation Identitaire” som Henrik Johansson syftar på

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag