En nations födelse – påsken i nytt ljus

Bild: Public Domain/Mats Eedman
  • Måndag 12 apr 2021 2021-04-12
E-post 256

Många reagerade på att en imam bjöds in för att diskutera påskens budskap i SVT, trots att muslimer inte firar påsk. Men svenska judar, som har en liknande högtid, är för få och välintegrerade för att ge PK-poäng, skriver Dan Korn. Det judiska pesach är också en nationalistisk högtid till minne av uttåget från Egypten. Det är en hyllning till nationen, som jämfört med klansamhället är en bredare gemenskap med plats för individens frihet.

I Sveriges Televisions program ”Helgstudion” på påskdagen den 4 april medverkade Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén tillsammans med imamen Nasir Ahmad Arif för att diskutera påskens budskap. Reaktionen på sociala medier lät inte vänta på sig.

Läs även: Dan Korn: Nationalism viktigare i dag än någonsin tidigare

Imamen påpekade mycket riktigt att muslimer inte firar påsk, men judar gör det och många kommentarer menade att det var ett tecken på ren och skär antisemitism att bjuda in en imam i stället för en rabbin. Många frågade varför en rabbin inte var inbjuden och flera nämnde till och med mitt namn.

Om detta säger jag tack, men nej tack! Påsk kommer av det hebreiska ordet pesach, som är namnet på den högtid judar firar ungefär samtidigt som påsk. Det var den högtiden Jesus hade rest till Jerusalem för att fira och den sista måltiden var helt enkelt den måltid som inleder pesach, då man äter tunna brödkakor som inte fått jäsa och dricker fyra bägare vin, det vill säga det som lever vidare i kristen skepnad som nattvarden.

Helgen pågår i en vecka och första och sista dagen är helgdag då man inte arbetar och definitivt har annat för sig än att sitta i en tv-studio med ärkebiskopen. Det var denna sista helgdag på påskdagen, så även om man tillfrågat rabbiner hade de garanterat tackat nej.

Bli PLUS-medlem och läsa hela Dan Korns krönika.

”En krystad och pinsam föreställning” – imamen i SVT.

”Mestadels välintegrerade och tråkiga ur hudfärgsvänsterns perspektiv” – judiskt perspektiv ointressant för vänstern.

”Före nationers och nationsgränsers tillkomst var inte mänskligheten fria individer” – nationer möjliggör individuell frihet.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag