”En vit man” – SR svarar om publicering av hudfärg efter El Paso-massakern

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 5 aug 2019 2019-08-05
E-post 464

SVERIGE Efter masskjutningen i amerikanska El Paso i helgen rapporterade Sveriges Radios Ekot att den misstänkte skytten var en vit man. Vi har talat med Ekots ansvariga utgivare som menar att hudfärgen har koppling till gärningsmannens misstänkta motiv.

USA skakades av två stycken masskjutningar i helgen, varav den ena skedde i staden El Paso där gärningsmannen dödade åtminstone 20 personer. Den misstänkte skytten, 21-årige Patrick Crusius, kunde senare gripas av polis.

När Sveriges Radios Ekot rapporterade om saken på söndagen uppgav man att den gripne var ”en vit man i tjugoårsåldern”. På Twitter följdes uppdateringen av en lång rad kommentarer där flera personer ifrågasatte varför skyttens hudfärg var relevant i sammanhanget.

På måndagen gjorde Ekot en ny uppdatering på Twitter där man förklarade att hudfärgen inte är en relevant uppgift i sig, men däremot att skytten misstänks ha haft rasistiska motiv. I den artikel som Ekot länkade till stod det dock att mannens motiv var okända.

Nyheter Idag har talat med Ekots ansvariga utgivare Tove Svenonius:

– Vi brukar inte skriva ut personers hudfärg eller etnicitet om det inte har avgörande betydelse för nyhetsrapporteringen. I det här fallet var ju det som var relevant att det misstänks vara ett rasistiskt motiv till det här dådet och att det utreds som ett hatbrott och ett terrordåd. I samband med det hade amerikanska medier rapporterat om att det var en vit person, och det letade sig in även i vår tweet, säger Svenonius som inte själv var på plats när publiceringen gjordes.

– Jag tycker inte att vi ska rapportera hudfärg generellt, så hade jag fått den frågan ifall vi skulle göra det så hade jag sagt att vi inte skulle göra det.

Men grejen är ju att i den artikel som länkas till är det inte känt vilket motiv mannen hade.

– Om jag förstår det rätt var det en diskussion redan tidigt kring motivet. Men jag kan inte alla detaljer om det, men motivet är ju det som är viktigt i det här fallet och inte personens hudfärg.

Nej, men har det någon koppling?

– Ja, det verkar det ju ha på så sätt att det har ett rasistiskt motiv, det är ju det som är relevant. Så då har det ju en koppling. Men det behöver ju sättas i sitt sammanhang så att man förstår den kopplingen, annars blir det ju helt irrelevant och taget ur sitt sammanhang.

Hur tycker du att det sköttes i det här fallet?

– Vi misslyckades ju med det i den tweeten.

Och i artikeln, för där nämner ni ju också hudfärg fast ingenting om motivet.

– Men som jag sade så tycker jag inte att vi ska nämna hudfärg om det inte finns en anledning till att göra det. Och finns det en anledning måste man förklara vad den anledningen är.

Tove Svenonius säger att redaktionen inte tänker göra några ändringar i det som har publicerats utan nöjer sig med det förtydligande som lades ut på Twitter.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Vill du göra ett större bidrag eller annonsera på Nyheter Idag? Kontakta Chang Frick.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag