Engagerade sig politiskt – Nu blir han utesluten ur Transportarbetareförbundet

Sammy Augustsson är lastbilschaufför som snart inte får vara med i facket. Foto: Privat
  • Måndag 22 jun 2015 2015-06-22
E-post 2655

NYBRO Efter att det blev känt inom fackförbundet Transport att Sammy Augustsson har förtroendeuppdrag hos Sverigedemokraterna i Nybro fick han ett brev hemskickat om att han riskerar bli utesluten. – Det känns för jävligt rent ut sagt, säger Augustsson till Nyheter Idag.

Den 17:e juni fick Sammy Augustsson ett brev från Transportarbetareförbundet, undertecknat av förbundsordförande Lars Lindgren. ”Begäran om yttrandre med anledning av hemställan om uteslutning ur Svenska Transportarbetareförbundet”, står att läsa i rubriken på brevet. Anledningen till brevet, berättar Sammy, beror på att det blivit känt inom fackförbundet att han är engagerad i Sverigedemokraterna.

”Med anledning av att du sitter som ledamot i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Nybro kommun har avdelning 51, hemställt om uteslutning av dig som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet”, lyder motiveringen i brevet.

– Det känns för jävligt rent ut sagt, säger Sammy i telefon till Nyheter Idag.

Hade deltagit på fackföreningsmöte

Idag är Sammy arbetslös, men han hoppas hitta nytt jobb som lastbilschaufför. Han bor i Nybro i Kalmar län tillsammans med sin flickvän och han trivs med arbetet att köra lastbil berättar han. Det fackliga engagemanget beror till stor del på hans farfar som uppmanat honom att vara fackligt ansluten.

– Jag var på ett möte med Transportarbetareförbundet i Nybro under våren och jag tyckte alla var trevliga och sjyssta där, förklarar Sammy.

I samband med det mötet säger Sammy att han fick frågan om han ville ha ett förtroendeuppdrag inom fackförbundet. Han ska då ha tackat nej och samtidigt förklarat att han redan har förtroendeuppdrag inom Sverigedemokraterna i Nybro Kommun. Det räckte med att vara medlem i facket tycker Sammy, men trots det riskerar han att bli utesluten för sitt politiska engagemang.

– Jag ska försöka driva det här så långt det går. Jag har lite kontakt med en jurist som är lite insatt i detta. Just nu ska han och jag göra ett svar där jag ska yttra mig med anledning av det här brevet.

Men är det värt att vara kvar i ett fackförbund som inte vill ha dig som medlem?

– Egentligen inte, men här blir det ju en ren principsak. Om jag blir utesluten ur ett fackförbund vill jag att det sker på goda grunder och inte för att jag har en annan politisk uppfattning gentemot vad de har.

Sammy poängterar också i telefonen att han tycker att Transportarbetareförbundet borde ha en dialog med Sverigedemokraterna istället för att utesluta folk som sympatiserar med partiet.

Nyheter Idag har sökt Transportarbetareförbundets ordförande Lars Lindgren, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag