Ensamkommande afghanen Muhammad Hussaini får straffrabatt för knivattacken på polisen Ted Eriksson

  • Torsdag 29 mar 2018 2018-03-29
E-post 559

STOCKHOLM Muhammad Hussaini som knivhögg polisen Ted Eriksson vid Björns trädgård döms för försök till mord och misshandel av Stockholms tingsrätt.

Afghanen Hussaini döms till fem års fängelse. Han utvisas även på livstid efter avtjänat straff. Hussaini är registrerad som 18-åring i Sverige men har själv tidigare uppgett sig vara 25 år gammal. På grund av den låga åldern så får Hussaini straffrabatt. Han ska även betala 100 000 kronor i skadestånd till Ted Eriksson.

Det var den 31 augusti som polisen Ted Eriksson attackerades av Hussaini vid Björns trädgård som ligger i anslutning till Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm.

Eriksson befann sig på Medborgarplatsen för att överse den uppmärksammade demonstration mot utvisningar av ensamkommande barn från Afghanistan som avhölls under sensommaren och hösten.

 

Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag

Ensamkommande barn-demonstrationen började på Mynttorget innan den fick tillåtelse att flytta vidare till Medborgarplatsen där sedermera polisen Ted Eriksson attackerades. Foto: Nyheter Idag

Hussaini har vid brottet visat särskild hänsynslöshet, enligt kammaråklagare Daniel Suneson.

Det var en lugn demonstration enligt Ted Eriksson och han och hans kollega skulle hjälpa kollegor med att kontrollera ett fordon. Då känner han plötsligt ”en extrem smäll på höger sida om nacken” och känner sen extrem smärta. Ted Eriksson ser Hussaini och att han håller i en kniv. Då förstår han att han blivit knivhuggen.

I domen framkommer att Ted Eriksson under väntan på vård känt stor oro både för att förlora livet, och om han skulle överleva, framtida fysiska men. Ett par dagar efter attacken fick han åter uppsöka sjukhus för eftervård.

Tingsrätten finner efter ett visst resonerande att Hussaini haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Det vill säga, att han var likgiltig inför att Ted Eriksson skulle dö av knivhugget mot nacken.

Under rättegången hävdade Hussaini via sin försvarare att han var 17 år vid tillfället för knivattacken. Men en utredning visar att han är åtminstone 18 år, bland annat med hänvisning till visdomständernas utveckling. Dock så menar tingsrätten att det inte finns underlag för att klassa Hussaini som 21 år eller äldre, något som skulle ha gjort att han inte fick straffrabatt.

Hussaini döms även för misshandel.

 

Fem år och livstids utvisning. Är det ett rimligt straff för mordförsök på en polis?
4169 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag