”Vi kommer öppna portarna” – Erdogan hotar med att skicka miljontals migranter till Europa

Turkiets president Erdogan. Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 11 okt 2019 2019-10-11
E-post

ANKARA Turkiets president Tayyip Erdogan hotar nu med att skicka 3,6 miljoner syriska migranter till Europa om de europeiska länderna kallar den militära operationen i norra Syrien för en ”ockupation”. Det är inte första gången Turkiet, som har ett avtal med EU om migration sedan 2016, har använt migranterna i landet som ett hot mot Europa. 

– Vi kommer att öppna portarna och skicka 3,6 miljoner flyktingar till er, sade Erdogan vid ett partimöte för AKP på torsdagen, enligt Reuters.

Enligt Turkiet genomför man den militära operationen ”Operation Olivkvist” för att upprätta en ”säkerhetszon” i norra Syrien dit syriska migranter som befinner sig i Turkiet kan deporteras.

Innan dess vill Turkiet dock rensa området på vad man kallar ”terrorister” – en kategori dit Turkiet räknar både IS och kurdiska YPG som i allians med USA och andra länder besegrade IS. Detta på grund av att man anser att YPG har band till den kurdiska gerillan PKK som opererar i Turkiet.

Läs även: Kurdiska varningen: Turkiets anfall öppnar upp för nya IS-terrorister i Europa

Under migrantkrisen 2015 kom merparten av migranterna till Europa från Turkiet. I mars 2016 inledde EU och Turkiet ett samarbete för att begränsa migrationen till Europa.

Sedan dess har den turkiska regeringen flera gånger hotat med att släppa lös nya migrantvågor mot Europa.

I november 2016 hotade Erdogan med att skicka 3 miljoner migranter till Europa som svar på europeisk kritik mot de turkiska utrensningarna efter den misslyckade kuppen i juli samma år.

I mars 2017 hotade inrikesminister Suleyman Soylu med att skicka 15 000 migranter i månaden till Europa, på grund av att flera europeiska länder förbjöd Erdogans parti AKP att hålla valmöten.

Läs även: Trump hotar att ”totalt förstöra” den turkiska ekonomin – kräver att IS-terroristerna bevakas

USA:s president Donald Trump har hotat Turkiet med ekonomiska sanktioner ifall landet gör något han betraktar som ”off limits”.

– Där ingår etnisk rensning. Där skulle ingå exempelvis urskillningslös beskjutning från artilleri, flyg eller annan eld mot den civila befolkningen, förklarar en amerikansk tjänsteman för The Guardian, med tillägget att man ”inte sett några betydande exempel på det så här långt”.

Enligt turkiska myndigheter ska 277 kurdiska soldater, som man kallar för ”terrorister”, ha ”neutraliserats” under offensiven så här långt, men siffrorna har inte verifierats av någon oberoende källa, rapporterar AP. En turkisk soldat och tretton civila ska även ha dödats så här långt i konflikten.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag