Erdogan hyllar Hamas som ”frihetskämpar”

Bild: Fars Media Corporation/CC BY 4.0/Public Domain
  • Onsdag 25 okt 2023 2023-10-25
E-post

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kallar Hamas för ”frihetskämpar” i ett tal på tisdagen, där han även meddelar att han ställer in en planerad resa till Israel.

– Hamas är inte en terroristorganisation, de är frihetskämpar, ”mujahideen” som för krig för att skydda sitt land och sitt folk, säger Erdogan enligt Reuters.

Många Hamas-terrorister lever, liksom svenska gängledare, i trygghet i Turkiet där de köpt medborgarskap, vilket Ledarsidorna tidigare rapporterat om.

I talet, som hölls för hans parti AKP och sändes på plattformen X, fördömer Erdogan även Israel för landets angrepp mot Hamas i Gaza.

– Vi har inga problem med staten Israel, men vi har aldrig godkänt de grymheter som begåtts av Israel och deras sätt att agera, säger Erdogan enligt TT.

Erdogan uppger under talet att han ställt in en planerad resa till Israel på grund av landets ”inhumana” krig mot Hamas.

– Vi hade planer på att åka till Israel, men det har ställts in. Vi åker inte, säger Erdogan.

I september i år träffade Erdogan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid ett FN-toppmöte i New York, vilket sågs som en förbättring av relationen mellan länderna.

Erdogans Turkiet är tillsammans med Ungern de enda Nato-länderna som ännu inte godkänt Sveriges medlemsansökan till försvarsalliansen, men på måndagen lämnade Erdogan in Sveriges Natoansökan till parlamentet för ratificering, enligt det turkiska presidentkansliet.

”Glädjande besked att Turkiets president Erdoğan nu har lämnat över ratificeringsdokumenten till det turkiska parlamentet. Nu återstår för parlamentet att behandla frågan. Vi ser fram emot att bli medlem i Nato” skrev statsminister Ulf Kristersson i ett inlägg på plattformen X.

Paul Levin, föreståndare för Turkietinstitutet vid Stockholms universitet, varnade dock för allt för stor optimism i en kommentar till SVT.

– Detta är ett stort steg, men inte det sista. Jag tror inte man ska ropa hej än så länge. Mycket handlar om hur mycket Erdogan kommer sätta press på sina egna parlamentariker och de i sin regeringsallians att rösta för, i så fall skulle detta kunna gå väldigt snabbt, sade han.

Läs även: Erdogan kräver att Sverige stoppar PKK-demonstrationer

Läs även: BBC vägrar kalla Hamas för ”terrorister”

Läs även: Här sparkas porrprofilen efter att ha hyllat Hamas som ”frihetskämpar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag