Erdogan: ”Kuppförsöket ska straffas hårt”

Erdogan höll en presskonferens efter han landat.
  • Lördag 16 jul 2016 2016-07-16
E-post 52

TURKIET Natten mot lördagen cirkulerade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i ett flygplan samtidigt som delar av landets militär iscensatte ett kuppförsök. Senare landade han i Istanbul och höll en presskonferens. – Ett förrädiskt kuppförsök som ska straffas hårt, säger han enligt den svenska journalisten Tomas Thoren.

Kaos och tumult råder i Turkiet efter att delar av landets militär iscensatt ett kuppförsök med syfte att ta över makten i landet. De bägge broarna över Bosporen i Istanbul var blockerade av militär och i Ankara rapporterades inledningsvis om skottlossning.

Senare publicerades bilder i sociala medier som visar stridsvagnar på gatorna i Turkiet, men även helikoptrar som öppnade eld mot olika statliga institutioner och polisen. Till en början deklarerade kuppmakarna i militären att de tagit kontroll över landet, men senare landade alltså president Recep Tayyip Erdoğan i ett regeringsflygplan på en flygplats i Istanbul.

Kort därefter höll han en presskonferens där han förklarar att kuppförsöket kommer slås ned.

– Ett förrädiskt kuppförsök som ska straffas hårt, sade han.

Erdogan ska även, i direktsändning, kallat kuppförsöket för en ”gåva från gud” då det ger honom ett tillfälle att rensa upp i militären.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag