Erdogan lovar att krossa IS men glömmer inte sina övriga fiender

President Erdogan vill vara med när den nya vännen Vladimir Putin krossar IS tillsammans med USA. Foto: Wikimedia commons.
  • Söndag 11 sep 2016 2016-09-11
E-post 0

TURKIET Nu lovar Erdogan att krossa de rebellgrupper i Syrien som han tidigare anklagats för att stödja. Men Erdogan glömmer inte sina övriga fiender, som den kurdiska gerillan PKK och predikanten Fetthullah Gülen.

På måndagen inleds det eldupphör i Syrien som förhandlats fram mellan USA och Ryssland. När eldupphöret väl är i kraft är det meningen att amerikanska och ryska flygstyrkor ska attackera de terroristanknutna rebellerna gemensamt.

Målet för stormakternas anfall är IS och al Nusra-fronten, som anklagats för band till al-Qaida. Nyligen spreds en video på nätet som visade hur al Nusra-rebeller skar halsen av en ung pojke som hämnd för att hans far stred för en konkurrerande rebellgrupp.

Men nu vill Turkiets president Recep Tayyip Erdogan också ta del av den kommande äran. I ett uttalande på söndagen säger presidenten att han har en ”bindande plikt” att besegra IS, för att hindra organisationen från att utföra fler attentat i Turkiet, rapporterar BBC.

– Det är vår plikt att krossa Daesh i Syrien, och tvinga ned dem på nivån att de inte kan utföra attacker i vårat land, meddelade presidenten.

IS, som presidenten väljer att kalla vid den nedvärderande namnet ”Daesh”, har under sommaren utfört flera attacker i Turkiet, bland annat en mot flygplatsen i Istanbul, där 42 människor dog, och en mot ett kurdiskt bröllop Gaziantep i sydöstra Turkiet, med över 50 döda.

Samtidigt har Erdogan varit föremål för växande internationell kritik sedan utrensningarna efter den misslyckade statskuppen i Juli. Turkiet har dessutom tidigare anklagats för att på olika sätt ha stött både IS och al Nusra-fronten i Syrien i det pågående syriska inbördeskriget.

Kritiker har också menat att Turkiets pågående operationer i Syrien snarare har riktats mot kurdiska grupper än islamister. Och den turkiske presidenten glömde varken bort sina interna fiender eller kurderna i uttalandet.

– Vi är fast beslutna att utplåna PKK-problemet från Turkiet med våra säkerhetstrupper. Precis som Feto har PKK inte en chans mot vårt kloka folk och vår kraftfulla stat, fortsatte Erdogan.

Med ”Feto” menas den grupp kring predikanten Fetthullah Gülen som anklagas för att ligga bakom sommarens misslyckade kuppförsök.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag