Eritreansk revolverman i Gävle attackerade kräftskiva och sköt festdeltagare – ”Alla är rasister”

  • Fredag 3 Nov 2017 2017-11-03
E-post 4464

GÄVLE Ett år och nio månaders fängelse. Det blev straffet för en revolver­beväpnad eritrean som tidigare i höst gick till attack mot en kräftskiva i Gävle och sköt en av festdeltagarna. Men eritreanen får stanna i Sverige efter avtjänat straff, trots det grova brottet och trots att han är myndig och inte har svenskt medborgar­skap. – Han har bott här länge och är rotad här, förklarar kammaråklagare Peter Olofsson för Nyheter Idag.

Det är sent på kvällen den 2 september i år som ett 40-tal personer håller kräftskiva i goda vänners lag i ett villaområde i Gävle. Stämningen tycks vara god, enligt polisförhör har grannarna informerats om festen och störs heller inte nämnvärt av den, trots den höga musiken.

Framåt midnatt dyker ett gäng afrikaner upp i kvarteret. Flera av de boende på gatan uppmärksammar ungdomsgänget som har huvtröjor på sig och uppträder misstänksamt. En granne ser hur några av dem tar sig in på en granntomt där de troligen stjäl ett par hockeyklubbor som de vill ha som tillhyggen.

”Det är inte din gata”

Gänget fortsätter mot huset där kräftskivan pågår. Där hamnar en av dem, en 21-årig man från Eritrea, i ett verbalt bråk med en av festdeltagarna. Det är tydligt att han provoceras av de festande svenskarna. Han frågar också om en vit Volvo som står parkerad på gatan och undrar om den tillhör någon av dem som är på festen. Han har känt sig förföljd av den säger han, men bilen tillhör inte någon som är på festen. Fler festdeltagare ansluter och killarna uppmanas att ge sig av därifrån.

– Jävla rasist! Vi är här hur mycket vi vill. Det är inte din gata! blir svaret.

En av festdeltagarna tillkallar värden, den 46-årige svensk som bor i huset tillsammans med sin sambo. Ute på gatan eskalerar situationen när en av kvinnorna från festen knuffar till 21-åringen och säger åt honom att försvinna. Plötsligt sliter han fram en revolver, en startpistol, ur byxlinningen.

– Vad säger ni nu, ska jag sticka? utbrister 21-åringen.

46-åringen agerar blixtsnabbt. Han flyger på eritreanen och försöker få kontroll på dennes arm samtidigt som han försöker få bort mannen från huset där ett 40-tal människor finns. Det blir en brottningsmatch mellan dem på gatan och i tumultet brinner ett skott av som träffar 46-åringen i låret. Flera av festdeltagarna skyndar fram och övermannar eritreanen.

– Jag måste skydda mig, alla är rasister, förklarar sig 21-åringen när han får frågan varför han sköt festvärden.

Får stanna i Sverige

Förra månaden föll domen mot den 21-årige eritreanen, något som Fria Tider var först med att uppmärksamma. Ett år och nio månaders fängelse för grov misshandel, brott mot knivlagen samt vapenbrott.

Eritreanen kom till Sverige från Eritrea tillsammans med sina föräldrar 2011. Trots att han inte är svensk medborgare och trots att det här är andra gången i år som han döms för brott kommer han få stanna i Sverige efter avtjänat straff. Kammaråklagare Peter Olofsson på åklagarmyndigheten i Gävle yrkade aldrig utvisning för mannen.

Anledningen är enligt Olofsson att vi i Sverige inte utvisar invandrare som fått permanent uppehållstillstånd, även om de är grovt kriminella.

– Det här är den praxis som gäller. Han har sin familj här, han har bott här länge, han är rotad här, säger han till Nyheter Idag.

Olofsson berättar också att han är nöjd med domen, men den 21-årige eritreanen har överklagat den till hovrätten.

Den 46-årige man som sköts fick ett sår i benet som kommer lämna ett ärr efter sig. Det är enligt det rättsutlåtande som ingår i förundersökningen för tidigt att säga om mannen kommer få några bestående men efter skottskadan.

Se även:
Åklagare om varför eritrean som sköt man på kräftskiva inte utvisas: ”Inte så allvarligt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag