Ersson åtalas – så försöker hon undvika fällning

Elin Ersson. Foto: Faksimil Facebook
  • Söndag 21 okt 2018 2018-10-21
E-post 5419

SVERIGE I fredags kom åtalet mot Elin Ersson – den 21-åriga asylaktivist som förhindrade utvisningen av en 59-årig afghansk man. Hon förnekar brott och säger i polisförhör att hon aldrig blev tillsagd att sätta sig – men hennes egen livesändning visar att det inte stämmer.

Det var den 23 juli på Landvetter flygplats som Elin Ersson vägrade att sätta sig ner i planet som skulle föra en 59-årig afghan ut ur landet. Till slut beordrade kaptenen att både hon och afghanen samt hans eskorter från Kriminalvården skulle lämna planet.

Åklagare James von Reis menar att asylaktivisten bröt mot luftfartslagen då hon vägrade sätta sig trots att besättningspersonalen uppmanade henne att göra det upprepade gånger. Hon hindrade därmed planet från att påbörja resan.

Men i polisförhör nekar Ersson till brott. Hon säger att hon inte alls blev tillsagd att sätta sig ner.

– Flygpersonalen bad, som en förfrågan, att jag skulle sätta mig på min plats. Jag svarade att jag ville ha kontakt med piloten. Jag upplevde inte som att jag blev tillsagd att sätta mig ner på min plats.

21-åringen livesände delar av händelseförloppet på planet, och därför kan alla se precis vad som utspelade sig i kabinen. Där ger kabinchefen henne vad som rimligen bör tolkas som en tillsägelse:

– Du måste sätta dig ner på din plats och stänga av den [mobilen, reds. anm.], eller så kan du lämna planet.

Personalen ger henne alltså två val – att antingen sätta sig ner eller kliva av. Ersson gör dock varken det ena eller det andra, och fortsätter att stå upp.

Ändå förnekar 21-åringen att hon har begått ett brott med motiveringen att hon inte blev tillsagd av själva befälhavaren – kaptenen – att sätta sig ner. När hon till slut blir beordrad av kaptenen att lämna planet så följer hon den ordern.

I den del av luftfartslagen som åklagaren åberopar står det att den passagerare som ”inte åtlyder vad befälhavaren bestämmer om ordningen ombord” ska dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Polisförhöret med Ersson visar även att hon inte kände den man vars utvisning hon avstyrde. Syftet var att ”rädda” en annan, yngre man som inte befann sig på planet. Nyheter Idag har tidigare avslöjat att den 59-årige afghanen är dömd för att ha misshandlat sin fru och sina barn – och att han faktiskt ville åka tillbaka till sitt hemland.

Läs hela avslöjandet här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag