Esbati (V): Därför har jag slutat kalla mig kommunist

Ali Esbati. Bild: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 10 feb 2022 2022-02-10
E-post

SVERIGE V-toppen Ali Esbati och hans parti har slutat beskriva sig själva som kommunister. Men det gör fortfarande partiets ungdomsförbund.
– När du frågar om huruvida jag tycker det är bra att det står så i Ung vänsters principprogram så är mitt svar nej, säger han i SVT:s 30 minuter.

Vänsterpartiet vill avskaffa kapitalismen men slutade kalla sig kommunistiskt för 30 år sedan. Däremot har ungdomsförbundet Ung vänster fortsatt att kalla sig kommunister, på så sätt att de i sitt principprogram säger sig ha ett kommunistiskt samhälle som mål.

Även Ali Esbati, i dag ekonomisk-politisk talesperson för V, har tidigare bekänt sig till kommunismen, men inte längre.

– Jag kallar mig absolut inte det i dag, säger han.

– Jag tycker att det har blivit ganska tydligt att det är ett dåligt sätt att beskriva [hans och partiets position] på och att det finns en mängd saker som jag inte bara ogillar utan som jag aktivt arbetar emot och vill bekämpa – inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter och så vidare – som jag förstår förknippas med det begreppet.

Kommunistiska regimer har gjort sig skyldiga till mord på miljontals människor. Det är dock inget som Ung vänster står bakom, menar Esbati.

– Vi har ett ungdomsförbund som är självständigt och som fattar beslut över sina egna program. Jag skulle naturligtvis tänka att det var orimligt eller helt absurt om det var så att vi hade ett ungdomsförbund som arbetade för något annat än jämlikhet och demokrati. Men när du frågar om huruvida jag tycker det är bra att det står så i Ung vänsters principprogram så är mitt svar nej.

Läs även: MUCF öppnar granskningsärende mot Ung vänster

Läs även: Ung vänster får behålla bidrag: ”Vi menar att kommunism aldrig har existerat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag